Foder

Foder till Chinchillan

2011-01-27 23:38 #0 av: Zuzziquie

Chinchillor är väldigt enkla att fodra, det enda som krävs är vatten, hö och ett bra pellets. Det ska dock vara rätt pellets och ett hö av god kvalitet.


Det dagliga fodret

(Senast uppdaterad: 2011-01-28, kl. 11.46)


Vatten

Chinchillan ska alltid ha tillgång till friskt vatten. Vattnet bör bytas varje dag så att det inte bildas farliga alger i flaskan. Vattnet ska ges i vattenflaska, undvik vattenskål då chinchillan kan bli blöt i pälsen vilket kan bidra till svamp.

 

Hö är en väldigt viktigt, det är den allra viktigaste delen i chinchillans diet. De ska alltid ha tillgång till fräscht hö. Höet ska lukta gott och se grönt & fräscht ut. Om möjligt så är det bästa att köpa hästhö, gärna direkt från en bonde. Hästhöet innehåller nämligen inget klöver som är gasbildande och kan vara farligt för chinchillan. Köper man höet direkt från en bonde så brukar man även få mycket fräschare hö än om man köper det i djuraffären.

Det är viktigt att höet inte dammar, då detta är ett tecken på att höet är mögligt.

Hö

 

Pellets

Det finns många sorters chinchillapellets och gnagarblandningar i affärerna. Dessvärre är dessa inte alltid bra att ge chinchillorna. Och gnagarblandningarna är bannlysta! Det brukar finnas nötter, solrosfrön m.m. i gnagarblandningar, och dessa är alldeles för feta för chinchillorna. Om man ger dem gnagarbladningar så är det vanligt att chinchillan bara äter det goda, och låter de nyttigare sakerna vara.

Det finns tre bra chinchillapellets i Sverige de är
Bello Chinchillapellets/Imazos eget rena chinchillapellets - går att beställa via många djuraffärer
Mästers/"SCAFs" chinchillapellets - köps via SCAFs uppfödare eller på utställningar

Oxbow Chinchillapellets De luxe - går att beställa via djuraffärer och veterinär.
Oxbow är generellt betydligt dyrare än de andra märken!

Om det ej går att få tag på något av dem så kan man ge Carrier eller Lottie kanin & marsvinspellets. De säljs på Granngården och ibland även i djuraffärer och matvaruaffärer.

Vilket pellets man än väljer så är det väldigt viktigt att man ser till att det alltid är färskt då de viktiga vitaminerna och mineralerna bryts ner med tiden. Se därför till att pelletset aldrig blir mer än 6 månader gammalt.

Eftersom chinchillan är känslig så ska man vara försiktig vid byte av foder. Bakterierna i blindtarmen tar så lång tid som en till två månader på sig att ändra sig vid foderbyte. Därför måste foderbytet ske försiktigt i små steg. Först 75% av det gamla och 25% av det nya, sedan 50/50 och sedan 25/75.

Pellets


Godis / Tilläggsfoder


Höbriketter

Höbriketter, eller alfalfakuber som det också heter, brukar vara en favorit hos chillorna. De får i sig de viktiga fibrerna som finns i höet och dessutom är det en perfekt "leksak" att slipa tänderna på. Kan dock vara svårt att få tag på dem

Höbriketter

 

Grenar

Chinchillor älskar få grenar att gnaga på.

Följande träslag går bra att ge:
Äpple
Päron
Pil
Rönn
Hasselnöt
Sälg
Alm
Bambu
Magnolia (Magnoliaceae)

Bör EJ ges:
Körsbär
Plommon
Aprikos
Persika
Kastanj
Valnöt
Björk
Ek

OBSERVERA! 
Det är viktigt att grenarna är obehandlade!
Ge inte grenar från träd som står nära en trafikerad väg.
Ta aldrig grenar från ett träd som du inte vet om det är besprutat eller om du är osäker på vad det är för slags träd.

Man ska också vara uppmärksam att det inte är fågelbajs, mossa eller insekter på kvistarna man ger.


Godis


Om man vill prova ett nytt godis så kan man prova ge en liten liten bit av det nya godiset de första dagarna. Då har man gott om tid att se hur chinchillan reagerar, samt om den tycker om det eller ej.

Och om den får diarré, eller på annat sätt blir dålig av det bör man genast sluta med godiset, och enbart ge hö och pellets ett tag till magen stabiliserat sig igen.

Kom ihåg, godis ska bara vara godis! Chinchillan måste till största del fortfarande äta den riktiga maten för att slipa tänderna och få i sig alla de viktiga ämnena som finns där!

Okej godis att ge

Russin är vanligtvis favoriten hos chinsen, men man kan även ge: torkade nypon, torkade rosenblad, johannesbröd, en liten knäckebrödsbit, torkade tranbär.

Man ska givetvis inte ge alla sorterna samma dag, det är viktigt att komma ihåg att man inte ska ge för mycket godis! (Förlåt att jag tjatar, men det är viktigt!) För även om ett russin ser väldigt litet ut för en människa, så ska man komma ihåg att en chinchilla är betydligt mindre. Man kan jämföra ett russin till en chilla med en tennisboll till en människa.


Nej-Nej godis, bör inte ges

Nötter, inga sorter alls - Deras mag-och-tarm system klarar inte av den naturliga oljan som finns i nötter, så man riskerar att ens chinchilla får problem med levern.

Kött eller restprodukter från kött - Chinchillor är vegetarianer!

Solrosfrön - För fett

Frukt och grönt med mycket syra, tex. citrusfrukter

Grönsaker, tex. sallad och gurka - de innehåller för mycket vatten för en chinchilla.

Människo-godis (t ex kakor, godis mm)


Artikelförfattare: Susanna Dahlgren
Fotograf: Susanna Dahlgren

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-01-28 15:30 #1 av: AnneN

Hejsan hoppsan! Här kommer jag som inte är chillaägare och mycket okunnig men intresserad och nyfiken, med en fråga:

Varför ska man ge pellets? Chinchillor i det vilda äter ju knappast sådant, vad äter de egentligen?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2011-01-28 15:42 #2 av: Zuzziquie

Hejsan!

I det vilda så äter de en väldigt fett, socker och vattenfattig kost som till största del består av olika sorters säd, gräs, blad och rötter.

Hm, varför man ger pellets istället för något annat är en intressant fråga! Till att börja med så består deras kost fångenskap av ca 75-80% hö, men pelletset, jag skulle gissa på att det beror på att chinchillor har ett väldigt känsligt mag/tarm-system och eftersom det skulle vara svårt att återskapa deras kost exakt så har man tagit fram ett pellets (innehåller mycket gräs, säd m.m.) som passar chinchillans matsmältningssystem. 

Kan även tilläggas att chinchillan lever högt upp i bergen i Sydamerika och flera av de växterna som de lever på är ovanliga och finns bara där.
Tror inte att jag kommer på ett bättre svar just nu, ska fundera mer på det :)

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-01-28 17:05 #3 av: AnneN

#2 Aha, ja då förstår jag att man ger pellets om de växter de normalt lever av är svåra att få tag på och att de är så pass känsliga. Tack för snabbt och bra svar Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2012-03-06 16:26 #4 av: CatchFatch

Vet att tråden är gammal men i din text skriver du om  Nej-Nej godis "..

Frukt och grönt med mycket syra, tex. citrusfrukter

Grönsaker, tex. sallad och gurka - de innehåller för mycket vatten för en chinchilla. "

Jag har hört att folk ger liten bit äpple och jag har även träffat dessa chinchillor och de mår hur bra som helst! ingen var dålig i magen. :)

Jag vill inte ge fel uppfattning, men jag undrar varför alla tycker det är så NO NO?

Anmäl
2012-03-06 16:36 #5 av: Zuzziquie

#4 Man kan ge lite ibland, och det är det en del som gör också utan problem. Men man brukar säga att man ska hålla sig ifrån all våt föda (typ grönsaker, frukt m.m.) eftersom deras magar inte är byggda för sådan mat och därmed leder ofta en för stor mängd av detta till diarré. Dessutom så innehåller äpple (precis som alla andra frukter, och för att inte tala om tex russin (som jag ja, vet är på okej-listan)) väldigt mycket socker vilket inte heller är något hälsosamt för chinchillan. 

Folk har lite olika syn på det här med godis, hade det varit jag, och jag hade skrivit den där artikeln nu så hade jag nog gjort om listan med en "okej" en "får ges sällan och i liten mängd" och en "nej" och då hade jag nog placerat både russin och äpple i "får ges sällan och i liten mängd" då det går som sagt att ge, men är inget direkt hälsosamt och det är inte så att chinchillan på något sätt skulle må bättre av det. Tvärtom så om man ger det för mycket och ofta skulle jag nog snarare säga att det kan leda till negativa konsekvenser för chinchillan (ger man chinchillan för mycket gott kan det även leda till att den äter mindre av resterande föda och på så vis inte får i sig alla de nödvändiga sakerna samt inte äter tillräckligt med hö = sliter inte på tänderna som de ska och får inte ner tillräckligt med svårbearbetade fibrer i tarmen som krävs för att en chinchillas mage ska må bra. Förstår hur jag menar?

I dagsläget är det många som säger helt nej till allt vad heter godis just för att de har märkt att med ökad mängd godis ökar även tandfel och andra jobbiga saker som ofta leder till döden för chinchillan. Medan andra menar att små mängder inte skadar. Så man får helt enkelt läsa på vad båda sidor menar och deras motivering och sedan bestämma själv hur man vill göra.

Jag personligen ger väldigt, väldigt, väldigt sällan (typ aldrig) russin eller annan torkad frukt som ibland annars kan rekommenderas, just pga den höga sockerhalten. Ger inte heller några nötter som en del gör, pga den höga fetthalten. Men däremot så ger jag ibland lite torkade rosenblad (alltså, bladen på blommorna), äpplegrenar, alfalfakuber/hack eller hel havre vilket de tycker är väldigt gott och kul att äta (havren skalar de tex före de äter) men samtidigt inte innehåller något onyttigt = kan i mina ögon vara okej så länge det inte går till överdrift :)

Oj.. och det här blev inte lite långt nej ;)

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2012-03-06 16:46 #6 av: CatchFatch

Jamen tackar tackar för ditt svar! :D Uppskattas!

Om jag nu bestämmer mig för att ta hem "min" chilla till mig så kommer jag nog ändå ge det godis hon är van med MEN mer sällan. :) Hon får nämligen torkad persilja, torkade tranbär/blåbär, russin och knäckebröd samt vetegroddar.

Som godis alltså ;)

Anmäl
2012-03-06 16:51 #7 av: cinna

*nyfiken*

Havre finns nästan alltid hemma eftersom vi har hästar och borde väl vara lite mindre onyttigt än russin, så det låter som ett bättre alternativ + att det ger lite aktivering innan det äts.
Hur mycket tycker du är lämplig mängd? Ett par korn/dag/vecka/månad???

Alfakuber; finns det på Granngården?
Hur är det med lucernpellets? Det är ju samma innehåll, men mer finmalet och sedan pressat. När jag fodrar hästarna med det så blötläggs det alltid före eftersom det sväller ganska till mer än dubbla volymen när det blir blött...

Anmäl
2012-03-06 17:16 #8 av: Zuzziquie

#6 Ja, jag skulle också köra på det som chinchillan är van vid :) Vad gäller de sakerna du nämnade så var det ju inget särskilt tokigt där heller ju ;) Torkad persilja, fungerar finfint! Knäckebröd och vetegroddar likaså... Torkade tranbär och blåbär ska också fungera fint, det enda är väl att blåbär brukar man ge mot diarré = kan kanske ha viss uppstoppande effekt? Och russinen kan som sagt ges, men i begränsad mängd eftersom de innehåller typ 90% socker. Men som sagt, i lagom mängd så är det inga fara att ge något av det du nämnde - så länge det inte blir för mycket eller för ofta, det är det viktigaste!

#7 Tja, börja med kanske ett eller två korn per dag och sen kan du väl öka till en 5-10 per dag om du vill. Så länge det inte blir för mycket och du inte ger enmassa annat (typ russin) också.

Alfalfakuber är ruggigt svårt att få tag på tyvärr! Jag funderar på att börja köpa in igen, men vi får se :) Annars så ger jag lite hackat alfalfa (utan tillsatt melass, viktigt! Det har nämligen de allra flesta) som jag strör över höet ibland vilket är väldigt uppskattat! Tycker även att de äter bättre av höet i sig självt då (hacket luktar väldigt sött och gott tycker jag iallafall)

Vet en del som ger/gett lucernpellets också, men blir lite fundersam nu... För som du säger så brukar man väl alltid blötlägga till hästar just pga den orsaken? Men som sagt, vet att folk gett det till sina chillor och då fungerade det, så det borde ju gå att ge? Det man ska vara observant med där är så det inte är tillsatt några större mängder (helst inget alls) melass/stärkelse som bindmedel.

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2012-03-06 17:27 #9 av: CatchFatch

8# Japp, dock är hon van med lite mer än ett halft russin (A) hon brukar få hela TRE stycken :P hon får även TRE blåbär och TRE tranbär haha iaf av mig men de som bor med henne kanske ger mer.. Hmm

Anmäl
2012-03-07 08:20 #10 av: S*Silverklippan

Det man bör tänka på när man ger godis är storleken på en chinchillas magsäck. Ett russin för dom kan tänkas motsvara en större bakelse för oss.

 

Anmäl
2012-04-15 15:09 #11 av: [Skutta]

Enligt en annan sida är Björk och ek ok. Hur är det egentligen?

Anmäl
2012-04-15 15:50 #12 av: Justsmiile
nej verkligen inte björk & ek :O
Anmäl
2012-04-15 16:13 #13 av: Zuzziquie

#11 Jag rekommenderar personligen inte det av följande anledningar;

- Björk, då barken innehåller relativt stora mängder salicylssyra. Framförallt är det tunnare grenar/nya skott som innehåller en högre halt och därmed bör undvikas (i mitt tycke) Medan däremot med vedlika delar/tjocka grenar bör vara okej.

- Ek, Chinchillor har lite likt mag-tarmsystem som hästar. Och eftersom man ska undvika ek till hästar så säger man att man även bör undvika det för chinchillor eftersom det även kan vara farligt för dem.

Det finns inte så mycket forskning på just chinchillor, så därför är det ofta man inte kan få fram något säkert rätt eller fel, men för min del räcker det med dessa anledningar för att jag personligen ska undvika dem. Och man kan ju även tänka som så att varför ge dem något som kanske går bra, men som kanske är farligt?

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2012-04-15 16:18 #14 av: UlrikaD

Har funderat på det där med björk och salicylsyra. Det är ju det som finns i huvudvärkstabletter som treo och magnecyl.

Om man har huvudvärk, borde det ju kunna funka att gå ut och gnaga lite på en björk.

Anmäl
2012-04-15 16:19 #15 av: [Skutta]

#13 nää man vill ju vara på den säkra sidan :)

Anmäl
2012-04-15 16:23 #16 av: Zuzziquie

#14 Nästan! ;)

"Om du vill använda ett "hemgjord" aspirin kan du barka vide och brygga dej ett (otroligt beskt) te. Den inre barken av björk, asp och poppel innehåller likaså större mängder salicylsyra, och att koka te på dem är en precis lika besk upplevelse. [..] Dessutom har dessa träds (eller buskars) bark nackdelen att de liksom aspirin kan förorsaka magsår - deras yttre bark innehåller nämligen rätt stora mängder fräna garvämnen, vilka kan irritera magens slemhinnor"
Citat från: http://www.henriettesherbal.com/sv/sb-bark.html

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2012-04-15 16:48 #17 av: UlrikaD

#16 Då var jag inte helt fel ute iallafall. Bra att veta när pengarna tryter.Skrattande

Anmäl
2012-04-15 17:32 #18 av: Justsmiile

okej kanske inte var så farligt med det ändå, har dock alltid hört att det är "big no no" så därför jag reagerade så :)
Bra att ni som har liite bättre koll också svarar och skriver varför ;)

Anmäl
2013-09-13 04:55 #19 av: sotlynx

Vad säger expertisen! Kan man torka rönnbär till sina chillor?

Anmäl
2013-09-13 10:36 #20 av: Moonchillas

Det undrar jag också över.

Anmäl
2013-09-13 12:51 #21 av: Spjetan

Jag vet inte. Jag försöker att inte ge mina något godis. Så jag har inte funderat på det. Jag ger mina kvistar att gnaga på och de anser detta vara godis. Ibland ger jag dräktiga honor kalciumtablett och då tror de att det är godis. Torkade nypon kan jag också ge ibland. Men det är inte många gånger om man slår ut det på ett år. Russin får de bara om jag ser tecken på förstoppning eller om någon får medicin som de ogillar, då ger jag ett halvt russin som kompensation för att jag tvingar i dem den otäcka medicinen. Skämtar

Jag vet att i andra länder torkas det mycket olika växter, örter, grönsaker, bär och frukter. Men om det är bra för chinchillan är svårt att veta. Det finns som sagt inte mycket forskning på det här. Jag skulle inte ge dem torkade rönnbär. Osäkerheten känns inte bra. Även om man skulle prova att ge dem och ser att de inte får några problem med magen, så vet man ju inte vad de har för effekt på inre organ och så vidare. Effekten av att ge dem dessa bär kan ju komma långt efter. T.ex i form av magsår eller skador på lever. (Vet dock inte ens om chinchillor kan få magsår, det är bara ett exempel)

Anmäl
2013-09-14 09:57 #22 av: riakunai

Jag ger mina chillor vita regular som pellets (det är typ som bollar) och vita fit bits då och då. Och självklart hö samt lite russin, knäckebröd och pinnar. Men tror ni att pelletsen jag ger dem är bra? Eller borde jag byta?

Anmäl
2016-10-17 22:03 #23 av: Fridaaaa

Hej!

Någon som vet om det går att ge lönn?

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2019-07-13 08:28 #24 av: Agnetaattland

Aldrig grönsaker eller frukt.Ngt gojibär i månaden,typ går bra

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.