08. Beteenden

Gör jag rätt?

2019-07-17 21:48 #0 av: Regina_Bippe

Hej!

Jag har precis adopterat en 9 årig chinchilla och han har varit hos oss i 5 veckor nu.

Jag vill bara veta om hans beteenden och läten tyder på att han trivs och att vi gör rätt.

Det huvudsakliga ljudet jag funderar på är att han sätter sig och tuggar fort med ett dovt ''klickande'' ljud.  Han gör detta ljud ibland när jag pratar med honom när han är i buren och ofta när vi släpper ut honom för att få leka. Han sitter gärna med oss och klättrar på oss så jag tycker inte att han verkar rädd för oss, men när han ''klickar'' blir jag rädd att något är fel.

Vad säger ni? Är det normalt eller är det så att jag gör något fel?

Anmäl
2019-08-24 10:43 #1 av: Cosmopiloten

Hej.
Hmm.. jag har bara hört det klickandet när de försöker varna en fiende eller är rädda för något, alltså ett negativt ljud. De hackar tänder för att visa obehag, typ. En del kan göra det även utan att det finns någon anledning, men oftast hör jag det i samband med att de varnar sin burkompis, vid dominans/hierarki, eller tycker jag stökar för mycket i buren vid städning osv. 

Anmäl
2019-11-14 12:37 #2 av: Dionz

Är chinchillan ensam? 
det kan vara ett beteende där chinchillan försöker få kontakt med en artfrände, chinchillor är väldigt sociala djur och ska enligt lag vara minst 2 ihop av samma kön.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.