09. Hälsa, sjukdomar & veterinärer

Chinchilla tappar hår!

2018-02-21 22:50 #0 av: Knawt

Hejsan. Vi har 2 chinchillor var av den ena har tappat hår kring ena ögat, nosen och ena foten som även verkar vara lite svullen.
Vi har använt pevaryl i sanden och pudrat avsatserna i 3 dagar, eftersom att vi misstänker att de är ringorm.. men nu har även den andra chinchillan börjat att tappa päls kring ögat och håller på att klia sig.

Kan det vara något annat som gör detta?? vi bytte nämligen spån någon dag innan vi upptäckte det här. Eller behöver vi åka till en veterinär och få något bättre pulver? Tacksam för svar

Anmäl
2018-02-21 23:17 #1 av: Cosmopiloten

Ringorm smittar, även till människor, så att den andra chinchillan visar samma symptom beror nog på det om det nu är ringorm. Fungus har liknande symptom och behandlas med ett anti-funguspulver som du kan få köpa av en uppfödare. Det pulvret dödar alla svampsporer som finns, när de badar i det ihop med sanden sprider sig pulvret i luften. Men om det är ringorm behöver ni även se till att behandla er själva genom att smörja de utsatta områdena med tex cortimyk, men bara på er själva.

Anmäl
2018-02-23 03:23 #2 av: Dionz

Låter som ringorm, men kan vara annat också som tex fungus.

Oavsett så behandlas dem lika, genom pevaryl pulver i badsanden så dem badar i medicinen själva. 1 tsk  pevaryl pulver var annan dag första veckan, sen 1 tsk/vecka tills symtomen är borta, när dem ser symtomfria ut fortsätter du med 1 tsk/vecka ytligare en månad. Viktigt att även sila sanden varje dag så det inte är gammalt bajs eller liknande i det.

Anledningen att din andra chinchilla blev sjuk trots behandling var för att den redan var sjuk utan att visa symtom. Om ni behandlar som jag skriver så efter 4 dagar ska deras symtom inte förvärras, och efter 7-10 dagar bör ni börja se att huden ser bättre ut och kanske t.o.m att pälsen börjar växa ut.

Om chinchillan fortsätter bli sämre efter 4 dagars behandling så kan det vara att man behöver ett starkare pulver, anti-funguspulver heter det och finns hos visa uppfödare, om du vill kan du starta med det direkt istället för pevaryl pulvret då ingen av dem 2 har någon negativ effekt på chinchillan och är ofarliga att använda.

Du ska söka veterinär om behandlingen med pevaryl eller anti-funguspulver inte funkar.
Eller om chinchillorna börjar visa beteende på att må dåligt, tex speciellt runt ögat finns en risk att huden kan bli svullen och därför irritera ögat och leda till ögonproblem, om foten blir mer svullen, eller om chinchillan verkar ha extremt jobbigt med klådan eller verkar må dåligt i övrigt, mm.

Men så länge chinchillorna mår bra är det inga problem att behandla hemma med pevaryl pulver eller anti-funguspulver :)

Anmäl
2018-02-23 09:28 #3 av: Knawt

Tack Så väldigt mycket för råden!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.