Allmänt

Att hantera en chinchilla på ett bra sätt

2012-08-16 18:14 #0 av: [RoxannaH]

Som alla djur ska även chinchillorna hanteras med respekt och varsamhet. Det gäller att man vet hur man hanterar djuret på ett bra sätt som inte skadar eller skrämmer djuret. Tillsammans med kunniga chinchilla-ägare/uppfödare har jag nu samlat ihop information om hur chinchillan bör hanteras. Även om det är svårt att tro på så är chinchillor ganska ömtåliga och man bör hantera dem försiktigt och med respekt - precis som med alla andra djur.

Att släppa ut en chinchilla:

En bra grund är att lära chinchillan komma ut ur buren själv. Om du har buren en bit upp över golvet så är det bra att bygga upp en trappa eller ramp så inte chinchillan hoppar ut och faller till golvet, vilket de kan skada sig rejält av. Ta till exempel en stol och ställ vid buren, därefter tar du någonting som en chinchilla kan stå på som är lägre än stolen, förslagsvis en pall eller en upp-och-nedvänd hink, och ställer bredvid stolen. Fortsätt att bygga på så. Det bör inte vara för stora skillnader höjdmässigt.

Jag har till exempel min bur stående direkt på golvet, så ena luckan är så pass nära golvet att det räcker med att öppna luckan och låta dem kliva ut själva. Sedan kan man sätta sig en bit bort och bara beundra dem.

Nästa steg är att sträcka fram händerna till dem när de ska komma ut, och erbjuda sig att lyfta ut dem. Håll bara fram händerna och låt chinchillan komma till dig. Det gäller att ha tålamod! De kan tveka väldigt länge, ibland väljer de att komma ut själv, ibland hoppar de efter en stunds funderande upp i dina händer och låter dig lyfta ut dem.

Efter ett tag kommer chinchillan att se händer som något positivt som de inte behöver vara rädda för, och kommer komma fram frivilligt. Det är dock väldigt olika från individ till individ hur lång tid det tar och vilket sätt som fungerar bäst, så bli inte ledsen om detta sätt inte fungerar för just din chilla. Det finns aldrig någon garanti.

Om chinchillan inte hoppar upp i dina händer frivilligt efter några veckor, men att du får komma nära dem med händerna, så kan man försiktigt hålla fast chinchillan i svansroten med ena handen och ta andra handen under magen och lyfta dem. Tänk på att vara väldigt försiktig! Det är helt okej att ta ett tag runt svansroten, men undvik att rycka i den, och lyft dem absolut inte direkt i svansen!

Och kom ihåg - tålamod är det viktigaste när det gäller chinchillor. Har du fått en omplacering så finns risken att de har varit bortglömda  och du kan behöva börja från grunden, men ge dem tid och visa att du inte är farlig, så ska du se att de kommer visa framsteg.

Att få in en chinchilla i buren:

I början när man ska få in en chinchilla i buren kan det vara lite knepigt om man inte vet hur man går till väga. Då kan ett bra knep vara att ta en liten bit av johannesbröd, det är något chinchillorna tycker luktar väldigt gott och brukar kunna vara ett bra sätt att locka på dem. När du märker att chinchillan har känt doften så håll in brödbiten i buren, då brukar chinchillan följa efter doften och kommer följa efter in i buren. Samtidigt som du lockar dem med doften kan du använda dig av ett litet ljud, så som ett mjukt smackande, och när chinchillan är inne i buren så ger du den brödbiten som beröm.

Efter att du upprepat detta några gånger kommer chinchillan att koppla ihop det smackande ljudet med att det är dags att gå hem, och då kan det räcka med att använda sig av det för att locka in chinchillan i buren. Kom ihåg att ge dem beröm när de gör som du vill!

Chinchillor är väldigt intelligenta och lär sig väldigt snabbt att komma på inkallning. Är man aktiv och verkligen har tålamod så kommer chinchillorna söka ett socialt samspel med dig som ägare.

När de ha vant sig vid att du hanterar dem, och/eller kommer frivilligt upp i dina händer, så brukar de gärna hålla sig runt omkring och utforska dig med nyfikenhet när du till exempel städar buren. De kan försöka även då att få komma upp i händerna, och när du är klar med burstädningen så kan du sätta dig ner på golvet och låta dem busa av sig. När de sedan känner sig nöjda så kommer de tillbaka till dig och sätter sig nära eller hoppar upp i ditt knä.

Efter ett tag kan de även koppla ihop att du reser på dig med att det är dags att gå hem, och då kan de även hoppa tillbaka in i buren igen - eller så väntar de på att du kommer och lyfter in dem, och kanske gosar lite med dem.

Så kom ihåg! Ha tålamod! Ge dem tid. Låt dem lära känna dig. Låt dem lukta på dig. Och ha återigen tålamod! Och du kommer få riktigt trevliga chinchillor!

Artikeln skriven av: Roxanna Hellström, Fiddelie

Bild av: Roxanna Hellström. Chinchillan Angie.

Information från: Medlemmar på Chinchilla iFokus

Anmäl
2012-09-11 18:25 #2 av: [RoxannaH]

En efterlängtad artikel!

Anmäl
2012-10-04 16:32 #3 av: [RoxannaH]

Puttar upp den här en gång. Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.