Färger och genetik

Chinchillans olika färgmutationer

2011-06-19 09:47 #0 av: Zuzziquie

Presenteration av de vanligaste färgerna. Historik, utseendeförklaring och bilder!

Chinchillan är i det vilda standard grå, vilken är den absolut vanligaste färgen. Det har dock under årens gång dykt upp olika färgmutationer (en chinchilla får plötsligt en unge i en annan färg då det blivit någon förändring i generna). Det finns sex vanligt förekommande sådana färgmutationer, bland annat violett och vit.

När man sedan börjar blanda dessa olika färgerna så kan man få chillor i färger som Brown velvet och Pink white, dessa kommer presenteras senare!

Men men, här kommer beskrivningar av standard grå samt de sex färgmutationerna. 


Standard Grå

Andra namn: Standard, Std, Grå, Viltfärgad, Agouti, Standard Grey, Grau, Naturalle

Standard Grå är den naturliga färgen på chinchillor.

Utseende
Den Standard Grå chinchillan kan vara alltifrån ljusgrå till mörkt grå, nästan svart, över ryggen och med en vit mage. På utställningar är det önskvärt att chinchillan har en mörkt mörkt grå rygg och kritvit mage.

Gener: Grå + Grå

En standard grå chinchilla kan vara allt ifrån väldigt mörk, närmast svart... 

... till att vara ljust grå

________________________________________________________

Black Velvet

Andra namn: BV, Sammetssvart, Gunning Black, TOV Black

Historia  
Den första Black Velvet chinchillan föddes år 1955 på Herb Chase Ranch. Hela flocken, inkl en ung hona kallad "Dirty Face" (sv. Smutsigt ansikte), såldes år 1956 till Bob Gunning. Denne blev lite extra intresserad av Dirty Face, och bestämde sig för att försöka utveckla hennes färg.

Utseende  
Svart huvud, nacke, skuldror och rygg. Färgen ljusnar ner på sidorna och magen är vit.

Gener: Grå + Velvet

OBS! Lethal Faktor!

__________________________________________________________________

Beige

Andra namn: Heterozygot Beige, Hetero Beige, Tower Beige

Historia
Den första beiga chinchillan föddes den 29 september år 1955 hos Ned Jensen i Oregon, USA. Den fick inte några ungar hos Ned, men tre år senare såldes hela flocken till Nick Tower. Då var denna Beiga honan i mycket dåligt skick, och Nick Tower lade ner mycket tid och pengar på att få honan frisk. Han lät injicera hormon i henne och till slut så blev hon dräktig, kanske med sin egen bror, Tower använde en gammal teknik så honan hade tillgång till flera hanar samtidigt. Och den 18 april år 1959 fick hon äntligen en unge, det var en beige hane. Det var hennes enda unge och år 1960 dog hon 5 år gammal.

Utseende
En beige chinchilla har en beige till brun rygg och vit mage. Har även rosa öron och brun/röda ögon. Har ibland pigmenfel på öronen (beige/bruna skönhetsfläckar)

Gener: Grå + Beige

__________________________________________________________________

Wilson White
Andra namn: Silvermarmorerad, Sølvmarmorert, Silver Mosaic, White, Wilson, Weiss, Marmorerad, Pure White, Vit m. fläckar m.m.

Historia
Sägs vara den allra första färgmutationen hos chinchillor! Den första vita chinchillan föddes i april år 1955 hos Blythe Wilson i Kalifornien, USA. Två år senare såldes hela flocken till Dr. F Buttons.

Utseende
Chinchillan är vit med mer eller mindre grå områden. Har alltid svarta ögon och mörka öron. En chinchilla är Wilson White vare sig den är nästan helt vit eller nästan helt grå med bara lite vitt.

Gener: Grå + Vit

OBS! Lethal Faktor!

__________________________________________________________________

Ebony
Namn: Man brukar namnge en ebony efter hur mörk den här. En del använder sig av "skalan" Light, Medium, Dark, Extra Dark och Black Ebony Andra kallar dem Grå, Medium, Mörk, Svart Ebony Det finns även de som kallar sina chillor för Hetero / Homo Ebony vilket dock är en felaktig benämning.

Historia
Det är svårt att förklara ebonyns utveckling då den har varit väldigt lång och svår. Men det var iallafall under 60- och 70-talet i USA som man fick fram ett antal olika (minst 7 stycken) ebony-mutationer, och genom avel av dessa så ledde det till slut fram till dagens Ebony.

Utseende
Från ljust grå till kolsvart. Har samma färg på magen som på resten av kroppen. Har mörka ögon och öron.

Gener: Standard + Ebony

Den kan vara alltifrån kolsvart... 

... till att nästan se ut som en standard grå, men med grå mage också.

__________________________________________________________________

Violet
Andra namn: African Violet, Sullivan Violet, Lavender

Historia
Någongång mellan åren 1960 och 1964 föddes den första violetta chinchillan i fd. Rhodesia i Afrika. År 1974 fick den afrikanske uppfödaren kontakt med Lloyd Sullivan, Kalifornien i USA, och erbjöd denne hela sin flock. Sullivan tackade ja, men på grund av kriget som rådde då så var det förbjudet att transportera dem från dåvarande Rhodesia till USA. Så chinchillorna smugglades ut ur landet i en oxkärra under några höns. De transporterades vidare genom Mozambique och nådde till slut Johannesburg. Där skickades de med flyg till Frankfurt för att byta till det slutliga flyget som skulle ta dem till Lloyd Sullivans ranch i USA. Men självklart skulle det dyka upp fler problem! I Frankfurt vill flygplatspersonalen inte släppa in dem på flyget då chinchillorna inte var hälsoundersökta. Men då Sullivan berättade att de hade transporterats flera dagar och annars skulle dö valde personalen att blunda och låta dem åka med till USA.

Utseende
Har en jämn lila/grå färg med vit mage. Svarta ögon och ljustgrå/violetta öron.

Gener: Violet + Violet

__________________________________________________________________

Safir
Andra namn: Sapphire, Larsen Sapphire

Historia
Första safiren föddes 1963 på Merle Larsens ranch i Indiana, USA. Det var en knallblå chiinchilla med vit mage. De kommande åren satsade man få att få upp storlek och hälsa på djuren.

Utseende
Blå/grå med vit mage. Mörka ögon och öron.

Gener: Safir + Safir

En safir chinchilla, bilden är tagen av Kjersti Holmang, Capella Chinchilla, www.capellachinchilla.comText & bilder: Susanna Dahlgren

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-06-22 15:59 #1 av: Niiinah92

vilken bra förklaringSkrattande jag undrar lite över det du skrev om "Har ibland pigmenfel på öronen (beige/bruna skönhetsfläckar)" vad är det som gör att vissa har detta och kan man inte ex. ställa ut dem om de har det? Hade i och för sig inga planer på att ställa ut min Ysma men hon har mkt fläckar på öronen så blev lite nyfiken och kommer de mer och mer med åren? för hon hade inga som ung.

Anmäl
2011-06-22 16:01 #2 av: Niiinah92

Glad

Anmäl
2011-06-22 16:04 #3 av: Wand

#1 Min lilla tös som troligen är beige ebony är helt fri från pigmentfläckar, men sådant kan alltså uppkomma med åren? Trodde att de föddes med det!

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-06-22 16:20 #4 av: Niiinah92

#3 jag har aldrig tänkt på det men nu när jag går tillbaka i bildarkivet finns inga fläckar på Ysmas öron (man kanske kan se en liten hint av dem om man kollar riktigt noga, kan inte se säkert), när hon var yngre men som ni ser på bilden #2 så har hon ju en del nu.

Anmäl
2011-06-22 16:38 #5 av: Zuzziquie

#2 Nej nej nej! Det är inget som helst fel utställningsmässigt, det är bara att det är "fel på pigmentet" rent genetiskt liksom? Men på utställningar så ger det inget minus om de har fläckar, tvärtom så ser det mest bara charmigt ut tycker jag :)

Jag tycker för övrigt att Ysma ser jättefin ut, så om jag var du skulle jag absolut prova ställa ut henne :) Förhoppningsvis blir det en utställning här nere i Svalöv till hösten, då kan du ju passa på?

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-06-22 16:39 #6 av: Zuzziquie

#3 Nej de föds inte med dem nej, utan det är något som brukar kommer när de blir lite äldre...

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-06-22 17:08 #7 av: Niiinah92

#6 Tack! det hade varit jättekul faktiskt men tyvärr tror jag inte jag kan få ordning på hennes päls, den är inte fin och jag har aldrig lärt mig att kamma en chilla. Hon och resten har WM sand och de andra har fin päls men hennes har tussar som sticker ut och tja kan inte riktigt förklara. men kanske om jag kommer på chillaträffen om det blir någon i augusti kunde jag ha henne med så jag hade kanske kunnat få hjälp?

Anmäl
2011-06-22 17:26 #8 av: Zuzziquie

#7 Ja, det kan du ju göra!

Sticker det ut tussar så prova dra bort dem, är det som pälsstrån som sticker ut eller är det mer som tovor?  Du skulle ju kunna skicka lite bilder till mig privat om du vill :)

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-06-22 21:20 #9 av: Wand

Förresten, nu när vi ändå är inne på att diskutera färgen beige - min lilla tös, Ellie, är någon form av beige. Hon som jag köpte henne av är ingen uppfödare utan har endast chillor som intresse och råkade få en kull, och hon benämnde henne endast som "beige" så jag är lite kluven på vad för slags beige hon kan ha? 
Hon har en väldigt jämn nyans över hela kroppen, möjligen liiiiite mörkare uppå huvudet och kanske över ryggen. Sedan har hon bruna ögon också. Jag funderar på om det kan vara beige ebony, någon som har andra förslag?

Vet inte om det spelar någon större roll huruvida man benämner henne som beige eller t.ex beige ebony, men för mig är det viktigt att veta ändå. Bara för att, liksom!

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-06-22 21:34 #10 av: Zuzziquie

#9 Kan du prova ta någon bild så man ser magen? samt så att man ser från sidan/framsidan på chillan också? Men antagligen så är hon nog beige ebony ja.

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2012-08-12 21:00 #11 av: karro1999

jag har haft en chinchilla som var i den färgen som på första bilden men sålde vi honom nu har jag inga djur det var några år sen.

Anmäl
2014-08-08 00:55 #12 av: katarinaz

vilken förg räknas min muffin som? fick henne igår och har ingen koll på färger än.

Anmäl
2014-08-08 00:57 #13 av: katarinaz

här kommer bild 2 på muffin

Anmäl
2014-08-08 00:58 #14 av: katarinaz

hon är vit på magen och mörkare svart än grå. syns dock ej på bilden. :)

Anmäl
2014-08-08 07:13 #15 av: Spjetan

Hon är BlackVelvet. Jättesöt. Grattis!

Anmäl
2014-08-08 16:00 #16 av: katarinaz

tack! hon hade en stamtavla men de har slarvat bort den. :( hur kan jag göra då?? vill gärna ha hennes papper ju. kan man ringa uppfödaren om nytt om de har kvar nummret eller namnet på dem??

Anmäl
2014-08-08 17:07 #17 av: Spjetan

Om du kollar upp vad hon heter enligt stamtavlan som hon hade och vad förra ägaren heter så kan du, om du är medlem i SCAF, kontakta stamtavleansvarig och höra om det går att beställa ut en ny stamtavla åt henne. 

Anmäl
2014-08-08 22:08 #18 av: Rafflan

Om du vet uppfödaren och chinchillans namn så är det bara att kontackta SCAF så kan du få en ny :)

Anmäl
2014-08-09 16:24 #19 av: GeeGee

Fråga om den beige varianten.

Finns de beigefärgade chillor som aldrig får pigmentfläckar på öronen? Iså fall går det att förutspå?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.