Allmänt

Chinchillan i det vilda

2010-02-25 15:56 #0 av: [RoxannaH]

En liten artikel för att se förändringarna på chinchillans liv mellan det naturliga ute i det vilda och hur den lever idag hos människorna.

Chinchillan är i det vilda ett trädlevande djur, och den bor helst på en plats som ligger på 3000-5000 meters höjd över marken. När chinchillorna levde i Anderna så var trädtoppar och klippskrevor populära platser att bo på. De levde på de mesta ätliga växter och örter de kunde hitta på de kala platserna boen fanns på. Chinchillorna levde på en väldigt näringsfattig diet som bestod av örter, blomster, gräs, bark, frukt och annat som växte på de inte så beväxta platserna. Chinchillan är också ett nattlevande djur, så den är mest vaken om nätterna. Men den har också väldigt lätt att vända på dygnsrytmen och bli ett dagaktivt djur.

Chinchillan är också ett väldigt socialt djur och deras flockar består oftast av 15-100 andra chinchillor. Redan vid 5-9 månaders ålder blir chinchillan könsmogen och kan då paras. Brunstcykeln som honorna har är 30-50 dagar lång, men det är bara under 1-3 dagar som hon är mottaglig och kan bli dräktig. Säsongsvis brukar honan oftast bli parad någon gång under november till maj. Efter parningen går honan dräktig i 105-115 dagar innan hon får sin kull, och vanligtvis blir det 1-3 ungar. I mycket ovanliga fall kan honan få 5-8 ungar. I samband med förlossningen så blir honan mottaglig för att paras igen. Dock är det väldigt tungt för honan att samtidigt som hon diar ena kullen vänta in nästa. När ungarna har kommit så blir de diade av mamman i 3-6 veckor och ungarna lämnar sedan sina föräldrar vid könsmognaden. Om en unge vid födseln väger mellan 30-60 gram så lämnar de mamman vanligtvis redan vid 10-12 veckor gamla. Naturligt får honan i det vilda 2 eller 3 kullar om året.

En chinchilla är i kroppen uppbyggd i likhet med kaniner. Den har långa bakben som den hoppar på och små framben som den använder för att bära födan med. Chinchillan väger runt 450-600 gram och hanen är oftast mindre än honan. En chinchilla är inte så tålig för hög temperatur och vill helst ha torr luft. Temperaturen som lämpar sig för chinchillan är 15-20 grader och då trivs chinchillan som allra bäst. Chinchillans kroppstemperatur är i sig ungefär 38 grader. Med ungefär 3 månaders intervall så fäller chinchilla en del av pälsen.

 

Artikel skriven av: Fia Hellström

Bild fotad av Ulrika Dahl 

Chinchilla från: Chill-Zones uppfödning  (Chill-Zones)

Anmäl
2014-05-18 17:56 #1 av: GeeGee

Gammal tråd jag vet men jag har en liten fråga.

Hur fasiken kunde de leva utomhus om det nu inte alls går att ha chinchillor utomhus överhuvudtaget för att de är så känsliga?

Är det aveln som gjort de så känsliga att de nu inte går att ha utomhus?

Anmäl
2014-05-18 18:31 #2 av: S*Silverklippan

Chinchillor i det vilda lever naturligtvis utomhus......

Det är inte samma klimat i Anderna som i Sverige, vilket inte borde vara svårt att förstå. 

Det finns många olika orsaker utöver luftfuktighet och klimat som gör att man inte råder någon att ha sina chinchillor utomhus här.

Detta har inget med avel att göra.

Anmäl
2014-05-18 18:32 #3 av: Spjetan

En anledning att vi inte kan ha dem ute är att vi inte har samma klimat som i sydamerika och som finns uppe  i Anderna.

Anmäl
2014-05-18 23:24 #4 av: GeeGee

Ojdå #2 det var väldigt drygt skrivet. Förstår ju att det är ett annat klimat men eftersom de varken tål kyla, värme, direkt solljus eller vind så tyckte jag det var lite konstigt då det mycket väl kan blåsa i anderna samt vara väldigt varmt, torrt, regna osv.

Om du inte kan skriva utan att vara spydig så behöver du inte svara.

#3 Okej. Så även om det är en "fin" dag där det varken blåser, de inte får direkt solljus på sig och det är lagom varmt så tar de skada av att vistas ute?

Anmäl
2014-05-19 09:22 #5 av: Rafflan

Jag tror vist avelns spelar in då chinchillorna inte är vana att vara ute, och därför klarar inte deras kroppar av det.
Det är skillnad på klimatet men det är även skillnad på tama och vilda chinchillor :)

Sett bilder på folk som haft tama chinchillor ute och deras chinchillor har överlevet, men det känns som en otroligt onödig risk att ta :)

PS: detta är vad jag tror, finns ingen forskning som bevis.

Anmäl
2014-05-19 10:40 #6 av: S*Silverklippan

Dryg och spydig...? Så som man frågar får man svar.

Okej, det ligger väl hos den som läser vad man väljer att tolka in.

Chinchillor dör inte av att vara ute men det är olämpligt, i vårat klimat får de lättare fungis (svampinfektioner), direkt solljus och höga temperaturer är skadligt eftersom chinchillan inte kan svettas, de blir lätt överhettade och i värsta fall dör de. Drag, blåst kan ge upphov till ögoninflammationer (precis som hos människor). Kyla (under 0 grader) får man inte utsätta dem för, bäbisar klarar inte ens så låga temperaturer utan att avlida.

Att flytta chinchillan fram och tillbaka (inne-ute) olika burar och dessutom olika temperaturer är inte heller bra för dem.

Fåglar är ett av chinchillans naturliga fiender och de blir stressade och oroliga. Dessutom finns det andra vilda djur i det svenska naturlivet som kan göra skada på/stressa chinchillor. Chansen att lyckas fånga en chinchilla som smiter utomhus är inte så stor.

Chinchillan kommer även att äta/tugga på allt den hittar utomhus, gräs och annat vilket kan ge kraftiga mag- och tarmproblem vilket i sin tur kan leda till förstoppning eller diarré. Dessutom risken med div bakterier, sporer och parasiter som chinchillan inte utsätts för i inomhusmiljö. Anmäl
2014-05-19 13:18 #7 av: GeeGee

#6 Ja, jag menade inte att vara spydig, vi feltolkade nog varandra.

Men tack för ett väldigt utförligt och bra svar! =) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.