Allmänt

Chinchillan som husdjur

2010-06-03 16:44 #0 av: [RoxannaH]

En jämförelse med hur chinchillan i det vilda ändrats när det kom i kontakt med människor och blev husdjur.

 Chinchillan har sedan många år tillbaka varit ett trevligt husdjur, dock är det inte så lämpat för barn då den är väldigt snabb och smidig. Det tar ett tag för en chinchilla att mogna till sig, så inte förrän de kommit upp i 2-årsåldern så är de vuxna på riktigt. Då brukar de också väga uppåt 600 gram och oftast så är hanarna mindre än honorna.

En sak till, förutom kroppsbyggnaden, som chinchillan har likhet med är marsvinen då de ofta brukar vara pratsamma, men bara för att några är det så måste inte det betyda att alla chinchillor är det, utan det kan vara stor skillnad från individ till individ. Ljud som man kan få höra i sällkap med chinchillor är små skrikljud, fräsningar och dovt muttrande. Sen finns det förstås många andra ljud och de använder de till att kommunicera med varandra.

Chinchillan är flockdjur, så den trivs bäst av att vara minst två. Så en chinchilla som förlorar sin burkompis blir oftast väldigt ledsen och mår dåligt. Så då gäller det att ägaren snabbt tar ansvar och letar upp en ny kompis till den som blivit ensam. Om man vill skaffa chinchillor men undvika att få ungar rekommderas att skaffa två honor då de oftast är bättre på att hålla sams. Annars är en hona och en hane det bästa alternativet. Det är enligt djurrättslagen sagt att man inte får ha chinchillan som ensamlevande djur fram över.

Sedan finns det några saker som inte rekomenderas, som folk har provat när de inte velat ha två chinchillor, och det är att skaffa t.ex. en kanin som kompis. I väldigt få fall har detta faktiskt visat sig funkat. Men det är inte att rekommendera då det kan sluta väldigt illa.

Chinchillan är ett djur som vill ha en plats där den kan känna sig trygg på. Den vill kunna klättra och ha sitt bo högt upp. En chinchilla ska inte bo löst i huset eller lägenheten då det finns alldeles för mycket faror för den. T.ex. elkablar som ligger löst och en hel del annat. Så en riktigt stor bur är att rekommendera. Men chinchillan kräver ändå motion, man kan släppa ut den i huset eller lägenheten men då under ständig uppsikt så den inte gör sig illa.

Artikel skriven av: Fia Hellström

Bild fotad av Ulrika Dahl 

Chinchilla från: Chill-Zones uppfödning  (Chill-Zones)

Anmäl
2010-07-21 18:59 #1 av: UlrikaD

Chillor pratar ju i stort sett inte alls. Marsvin pratar ju konstant.

Chillor pratar oftast i samband med att någonting är fel, när de larmar, när de är rädda eller när de har ont. De gånger de pratar annars är väl när de sitter och tvättar sina bebisar, då kan man höra lite små ljud. Men annars säger de inte så mycket.

Anmäl
2010-07-22 18:46 #2 av: Rafflan

#1 det är olika från individ till individ. Marsvin pratar med varandra med ganska höga ljud, medans chinchillorna pratar med varandra med ganska låga ljud.

Dock pratar mina marsvin och chinchillor ungefär lika mycket, antingen är mina chinchillor pratiga eller så är marsvinen tystar än normala :)

Anmäl
2010-07-22 19:32 #3 av: UlrikaD

#2 Då är det verkligen skillnad. Har ju haft marsvin också och där blev man tillsagd högt och ljudligt så fort man kom innanför dörren att det var dags att öppna kylskåpet.Flört

Mina chillor säger dock verkligen i stort sett ingenting alls. Inte nån av dem.

Anmäl
2010-07-22 23:14 #4 av: Rafflan

#3 mina är väldigt prat glada, speciellt när dem vill gosa eller vill komma ut å hoppa en stund :)

Anmäl
2010-08-05 00:28 #7 av: MaaariaS

Mina pratar också med varandra efter dom varit ute ett tag med låga ljud som låter som dom piper... piip piip ungefär.

Medarbetare på Chinese crested ifokus.

Anmäl
2010-08-05 00:32 #8 av: [RoxannaH]

Häftigt Glad

Anmäl
2010-08-06 04:27 #9 av: [veralera]

Jag hade en attans liten jobbig rackare hos mig innan. Han hade skänkts till en djuraffär där han sedan satt (mest som "prydnad") i en för liten bur i två år tills han åkte för avlivning, då en snäll själ räddade honom. Fast givetvis tröttnade samma vänliga själ och skänkte bort honom.

Lät han flytta hem till mig eftersom jag tyckte det kunde va skoj, oj attans vad han var vild (hade ju aldrig blivit buren eller socialiserad)

 

OCH ATTANS VAD HAN LÄT. Satt och flörtade med mina tjejer hela tiden och en hane som satt i andra sidan rummet hatade han väldigt specifikt. Så fort han såg honom gick han igång som ett brandlarm.

När jag var "jobbig" (med andra ord försökte hålla honom etc) tjöt han som en gris.

 

När vi var hos den tjejen så fick vi fånga in han i en liten "fälla" som vi lurade in han i, eftersom buren bara hade en liten typ 20x20 öppning på framsidan och han inte gick att fånga. Väl hemma tog jag han i svansen för att lyfta över honom - han lät som om jag höll på att döda honom! Har aldrig i hela mitt liv hört något liknande! Skitläskigt.

Anmäl
2010-08-09 03:15 #10 av: Tjorvis

ja om nåt är fel så kan dom verkligen låta. 
jag hade en chilla tjej här hemma tillfälligt, så vi hann aldrig lära känna varann så bra. en gång passade hon på att krypa in i ett utrymme bakom spisen, jag var tvungen att "dra" ut henne därifrån,och hon blev livrädd och tjöt som bara den. det var ett hjärtskärande skrik, som en stucken gris. kände mig jättehemsk! :(

min andra chilla brukade dra igång lite varningsljud ibland, och hon kunde "morra" lite åt en ibland när man skulle bära in henne i buren efter att hon vart ute.

men som #1 sa så är ju ovanstående alla under negativa omständigheter eller va man ska säga.

min kompis chilla däremot "pratade" jättemycket, han lät ganska lik ett marsvin faktiskt, han brukade skutta omkring och kuttra som bara den när han rastades och det var inte för att han hade ont nånstans eller så. det verkade mer som tillfredsställda "mysljud" :)

Anmäl
2010-08-13 23:10 #11 av: [veralera]

#10 Fast min krabat tjöt under positiva omständigheter sen också, när han väl blev lite socialiserad:) Skrek hej när jag kom, skrek hej när maten kom, skrek hej när han såg dom andra chinchillorna.

Satt och flörtade med damer hela dagarna hehehehe...

Anmäl
2010-08-17 13:50 #12 av: Tjorvis

#11 Hahaha gud va kul!
Jag har bara haft honor hemma, men nu när jag tänker på det så är det faktiskt så att av alla chillor jag träffat så är det alltid hanarna som gjort ljud ifrån sig under positiva omständigheter.
Fast jag har då aldrig hört några positiva "skrik". Det låter ovanligt. Du spelade aldrig in nåt ljud? Hade varit jättekul att höra Glad

oj va sugen jag blev på att skaffa chillor igen! Tungan ute

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.