Allmänt

Lite att tänka på

2010-07-21 15:42 #0 av: [RoxannaH]

När man har en chinchilla är det lite man bör tänka på, det är inget man har bara för att ha, den kräver uppmärksamhet och omvårdnad precis som de flesta andra djur gör.

För att senare få ihop en bra artikel om saker man bör tänka på, tänkte jag börja med en "checklista" som ni medlemmar gärna får vara med och sätta ihop. 

 1. Chinchillor är flockdjur och ska enligt lagen bo minst 2 och 2, för att de ska må bra.
 2. De behöver stor yta och höjd för att kunna röra på sig och minsta mått på en bur, som är godkänd, är minst 1 meter hög och 50 centimeter bred på kortaste sidan (0.5 m²) och det är det absolut minsta man får ha, sen är det ju större desto bättre som gäller.
 3. Chinchillor har känsliga magar så därför ska man vara noga med vad de äter. Den föda de bör äta är ren chinchilla pellets och fräscht hö. Tips på hö kan vara att köpa direkt från någon bonde då deras hö brukar vara fräscht och bättre än de som säljs i affär. Om man t.ex. ska byta pellets så ska man först ha 75% av det gamla, 25% av det nya ett tag och sedan byta lite mer allt eftersom. 

 4. De bästa chilla-pellets märkena är Scaf-pellets (Kvarnen), de köper du från uppfödare och på utställningar.

  Eller Bello-pellets. Det är Imazoo som säljer det och många zoo-affärer har det som lösvikt. Annars kan många ta in ifall man frågar.  

  Som tillskott kan man ge hel havre och krafft-pellets. Dock ska man vara nogrann med att inte ge för mycket tillskott då det i slutänden bidrar med att chillan slutar äta sin pellets och sitt hö och de blir sjuka då magen/tarmarna slutar fungera och tänderna inte blir slipade.

 5. De kan också få någon godis ibland, t.ex 1-3 russin / dag. En nypa vetegroddar kan ges ibland också och är bra för både päls och vikt, men det ges bara som godis. Om man börjar med något nytt godis så ska man ge LITE första gången, kanske 1/4 russin.

 6. Chinchillor vill ha sandbad att rulla runt i. Karet ska vara såpass stort att chinchilla kan rulla runt fram och tillbaka i det. Ett tips på bra sand är sanden Witte-Mollen. Den finns att köpa som lösvikt på vissa affärer och hos uppfödare. Om man köper lösvikt hos djuraffärer får man vara noggrann, skulle plötsligt sanden vara lite rosa-färgad så är det fel sand, då är det Brogårdssand som är cancerframkallande.

 7. Chinchillor vill kunna klättra så därför bör man ha en stor gren i buren. Äpple, Päron, Pil, Rönn, Hasselsnöt, Sälg, Alm, Bambu, Magnolia är exempel på vad som går bra att ge dem.

  Ska inte ges: Körsbär, Plommon, Aprikos, Persika, Kastanj, Valnöt, Björk och Ek. Är det mossa och annat smuts på så bör man tvätta grenarna i kokande vatten och sedan torka i ugnen för att desinficera. Man bör inte heller ta grenar från träd som växer precis utmed en stor väg.

 8. Plattformer/hyllplan är något de enligt lag måste ha minst 2 av, de ska vara såpass stora att de kan sitta på dem, och de ska finnas minst ett hyllplan/plattform per djur.  

  Hyllorna bör vara av massiv furu. 
  Man bör undvika spånplattor, plywood och liknande material då de innehåller lim som inte är nyttigt om chillan skulle få för sig att börja gnaga - och ja, även om man inte sett att chillan gnager så kan den när som helst få för sig att börja.

 9. Ett hus ska också finnas i inredningen för att de ska kunna krypa undan och känna sig trygga. (Dock ska huset tas ut om man får ungar då olycksfallen med hus är mycket stor för småttingar.)

 10. Tips är även att sy/klippa till/köpa hängmattor och/eller hängtunnlar det tycker många chins väldigt mycket om. Det enklaste är egentligen att bara köpa en fleecefilt som man klipper till och sedan sätter fast i taket med häftpistol (eller något annat om man har gallerbur). 

Här kan ni hjälpa till att samla saker att skriva om i artiklarna. Detta är vad jag kom på just nu.

 Har du en bild som du vill bidra med så PM:a mig så fixar vi det. (Det uppskattas mycket) Flört

Artikel skriven av: Fia Hellström

Bild fotad av Ulrika Dahl 

Chinchilla från: Chill-Zones uppfödning  (Chill-Zones)

Anmäl
2010-08-05 14:29 #11 av: thildatessie

jag undrar en sak, vet inte om man kan fråga det här men vad har man för sand till dem ? och äter dem inget annat än hö och det fodret? inte grönsaker eller något? kött?

Anmäl
2010-08-05 14:41 #12 av: Rafflan

#11 Du ska ha chinchilla sand, finns ju vissa bra märken, men går ju även att prova sig fram med det dem har i affärerna runt omkring ;)

du kan ge dem olika typer av godis, men bara lite, vanligast är 2-3 russin/dag ;)
Man kan även ge dem en nypa vetegroddar/dag om man vill, är bra för vikten och pälsen :)

Annars är det bara hö och bra pellets som dem ska ha :)

Anmäl
2010-08-08 18:14 #19 av: UlrikaD

#11 Witte-Mollen är den bästa sanden.

En chilla är ju en gnagare. Rovdjur äter kött, inte gnagare.

Hö, bra pellets, och eventuellt tillskott av Krafft, vetegroddar och hel havre.

Som godis är knäckebröd och russin populärt.

Anmäl
2012-02-12 07:09 #20 av: [aammE]

#19 Möss, råttor? Är inte de gnagare? ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.