Att skaffa chinchilla

Ihopsättning av chillor

2010-09-22 15:34 #0 av: [RoxannaH]

Det finns olika sätt att sätta ihop ett nytt par chinchillor. Det här är ett sätt som ofta blir rekommenderat.

Det första du ska göra

Först ska du välja ut ett par som ska sättas ihop. Det kan vara en vuxen och en bebis, med samma kön, som är under 4 månader. Eller så kan det vara två bebisar av samma kön. Bebisar är väldigt neutrala och ofarliga i andra chinchillors ögon vilket underlättar det hela enormt.

Fortsätt sedan såhär

Det som är mest rekommenderat är att sätta ihop ett nytt par i en helt ny bur och om inte den möjligheten finns så är det viktigaste att man har en bur som uppnår det minsta lagliga måttet men den får gärna vara större. Om man är orolig och det är första gången man ska sätta ihop ett par så är nog till exempel ett golv, i ett stängt rum, att rekomendera. En öppen yta där det är lätt att dela dem och de kan gå lite åt sidan om de känner för det.

Om du har en ny bur så gör i ordning den ordentligt och sätt in det som ska vara där så allt som behövs finns till hands.

Om du har en bur sedan tidigare så städa ur buren ordentligt, byt gärna ut alla saker som varit där tidigare, eller åtminstone sätt in en del nya saker som inte funnits där tidigare. Det som behövs framförallt till en början är dubbelt av matskålar, vattenflaskor och gärna sandlådor också. Då behöver chinchillorna till en början inte sitta nos mot nos när de ska äta/dricka.

Om du hade en vuxen chinchilla sedan innan så låt den vara ute och springa av sig ordentligt för att minska risken för bråk. Under tiden ska du låta den nya chinchillan undersöka buren i lugn och ro så den får börja känna sig hemma.

Om du har två bebisar så kan du sätta in dem samtidigt då de vill utforska nya boendet innan de börjar bry sig om den andra chillan.

När de undersökt allt nytt kommer de lägga märke till den nya kamraten. Först kan de bli lite gruff men bara så pass att de "skälls" lite, de står på bakbenen och utmanar och kanske att den ena jagar den andra lite. Men om allt går som det ska, ska detta beteende gå över ganska omgående. Oftast går de sedan fram och nosar lite på varandra och sedan går de åt varsitt håll och sover. Sedan är det bara låta dem vara, för dagen efter så ligger de förhoppningsvis i en stor pälshög och sover tillsammans.

Men om den ena jagar den andra så att det flyger pälstussar runt dem så måste du dela på dem direkt för att ingen ska bli skadad. Då kan du försöka sätta ihop dem senare.

Men den som blir jagad kan också visa så tydligt som det går att den ger sig så kan de bli lugnt sedan.

Om den ena visar att den ger sig men den andra fortsätter så måste du direkt dela på dem en stund. Det är inte ett önskvärt beteende.

Om det gått fel från första försöket och det blivit slagsmål så blir det mycket svårare att få dem att gå ihop vid ett senare försök. Man kan själv bli nervös vilket genast smittar av sig på chinchillorna och det bidrar till oroligheter som kan bidra till mer slagsmål.

Om du köper ett par från en uppfödare och de inte går att sätta ihop dem kan du genast höra av dig till uppfödaren och få tips och hjälp eller kanske till och med byta den ena och prova med en annan.

Så lycka till med hopsättningarna och var noga med att hålla koll på dem till en början tills det ser lugnt ut. Glad

Text & Foto: Ulrika Dahl

Anmäl
2010-09-22 19:00 #1 av: Rafflan

Det bästa ställer är neutral yta istället för i en bur ;)

Anmäl
2010-09-22 22:50 #2 av: UlrikaD

Ser ut exakt som texten jag ajälv skrev om ihopsättning.

Förutom att du ska absolut inte försöka sätta ihop dem på ett bord. Chillor är snabba och de kommer att skutta åt varsitt håll och de har absolut ingen koll på höjder. Vill det sig illa har man lätt en chilla med bruten nacke istället.

#1 En ny bur är ju en neutral yta.

Anmäl
2010-09-22 23:05 #3 av: Rafflan

#2 ja men en bur  är oftast inte så stor, neutral yta är oftast ganska stort så dem lätt kan komam ifrån varandra ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.