2011-01-27 01:07 #0 av: Zuzziquie

Chinchillan lever i det fria i sydamerika, men började på 1800-talets slut hållas i fångenskap. Det var dock inte tal om sällskapsdjur, att ha chinchillor som sällskapsdjur kom långt senare.

Tidig historia
De första människorna som kom i kontakt med chinchillan var Chincaindianerna som jagade dem för kött och päls. Då Inka-folket besegrade blev chinchillan ett krigsbyte som endast fick bäras av högt ärade Inka-personer. Det var dock inte någon hetsjakt och det fanns många chinchillor i bergen.

En av de första chinchillorna som fångades

Européer och Chinchilleros

Det var först på 1500-talet västvärlden fick lära känna den otroligt mjuka chinchillapälsen då spanjorerna tog med sig dem hem efter deras eskapader i Sydamerika. Pälsarna gav till kungligheter men de blev inte särskilt populära, det var först på 1700-talet som pälsarna blev på modet. Vid den tiden fanns med massor med chinchillajägare, såkallade Chinchilleros. Intresset för pälsarna fanns kvar under de kommande århundradena och det exporterade över en miljon skinn från vilda chinchillor till västvärlden.Chinchillor i fångenskap - inte det lättaste?
Under början på 1900-talet var läget så allvarligt så de styrande i sydamerika var tvugna att sätta stopp för jakten. Till slut förbjöd man all jakt på chinchillor och man uppmuntrade istället folk att föda upp dem i fångenskap. Många började då ta ner chinchillor för att försöka hålla dem i fångenskap, men det gick i de allra flesta fall inte särskilt bra och fösöker misslyckades.


Chapman med
Chapman med "Pete"

Mathias F. Chapman och De 11 chinchillorna
Chapman var en amerikansk gruvingenjör som år 1918 fick besök i sitt läger av en indian som hade med sig en chinchilla i en liten burk som han ville sälja. Chapman köpte chinchillan och han blev allt med fascinerad av det lilla djuret. Han började studera dem nogrannare och utvecklade en plan för att skaffa ett antal djur för att sedan ta med dem till USA. Vid det här laget fanns det inte så många chinchillor kvar och mellan år 1919 och 1922 så lyckades Chapman få tag på 11 chinchillor.

Nu skulle han bara lyckas få ner dem från bergen och sedan få med dem till USA. Under resan ner från bergen tog han det väldigt lugnt och vid behov kyldes de ner med is för att de inte skulle ta skada av klimatförändringarna. Samtidigt började han försöka få tillstånd att ta med sig sina chinchillor, efter ett första nekande fick han till slut sitt tillstånd!

Han kom fram till USA den 21 februari 1923 och startade sin första chinchillafarm. Det uppstod en hel del problem men till slut, efter att ha försökt bygga burar som påminde om deras naturliga miljö så började det gå bättre. 

En bolåda
En av Chapmans tidiga bolådor

Efter Chapman
Efter Chapmans död startades fler farmar i både Nordamerika och Europa. Man importerade även fler chinchillor från Sydamerika, för att vara exakt 132 stycken till USA och 40 till Norge. Dessa avlades in i de tidigare chinchillafarmarna och man kan till trots följa alla chinchillor tillbaka till Chapmans ursprungliga elva djur. 

Det var först efter andra världskriget som de började spridas i Europa och under 50-talet etablerade sig farmar i flera europeiska länder, bland annat Sverige och Danmark. Det var först under 60-talet chinchillan började säljas som ett husdjur till ett normalt pris (ca 1000kr i USA) till skillnad från de 30 000 kronorna ett par kunde kosta ett par år tidigare.Artikelförfattare: Susanna Dahlgren
Bilder lånade från: http://chinhaven.tripod.com/