Allmänt

Tips vid fotografering av chinchilla

2011-02-11 16:06 #0 av: Zuzziquie

Att fotografera en chinchilla som vägrar sitta stilla är inte det enklaste alla gånger.

Ja, hur ska man göra om chinchillan vägrar sitta stilla? Här kommer lite olika tips samt olika sätt att fotografera. 

Tips 1. Fotografera på förmiddagen, då brukar de vara lite slöa.

Tips 2. Ge dem ett russin eller något att gnaga på.

Tips 3. Sätt chinchillan i ett "hörn", då är det större sannolikhet för att chinchillan stannar en sekund åtminstone.

Tips 4. Finns det inget annat sätt, hålla chinchillan i svansen och ta snabbt ett foto. Då kan bilden bli så här:

trean3.jpg

Tips 5. Ta inte bilderna när chinchillan är ute och springer och busar. Betyder givetvis inte att man inte får ta bilder då, eller att dessa inte blir bra, men kan vara svårt då chinchillan sällan vill sitta still någon längre stund för att vänta på kameran. Bilderna kan bli så här:
Ram.4.jpg

Tips 6. Vit bakgrund brukar göra att färgen på chinchillan blir naturlig. Färgen kan bli tokigt framställd om man tex. tar en bild på en kraftigt orange bakgrund.

Var ska man då fotografera tro?

Det finns inget egentligt rätt eller fel, utan det är en smaksak hur och var man vill fotografera. Finns betydligt fler alternativ än de jag kommer nämna, men här kommer iallafall fyra idéer!

Idé 1,

I buren! Det kan vara svårt att fotografera i buren om man har en gallerbur utan någon stor dörr som man kan öppna. Men i träburar så går det utmärkt att fotografera i buren. Tips är att sopa hyllor/städa buren före, annars så slutar det lätt med att man efteråt förbannar sig själv som inte kom ihåg att göra det före. Kan nämligen se lite tråkigt ut. Här är ett exempel på en bild tagen i en bur:
051.2.jpg


Idé 2

Idé 2 är att man lägger ut en fleecefilt eller annat tyg och fotograferar på detta. Försök häng upp det på baksidan så att man får en helt enfärgad bakgrund. Detta gör bilden renare och snyggare. Bilden kan då bli så här:


Molly.1.jpg

 

Idé 3

I en bokhylla! Sätt chinchillan i en tom hylla i bokhyllan. OBS: En låg hylla så att inte chinchillan riskerar att skada sig om den skulle hoppa ut från hyllan. 
Exempel på bokhylle-foto:

2008-11-05 077.3.JPG

Idé 4

Och så idé 4 som är lite svårare att få till ;)
När jag gjort enligt idé 4 så har jag använt ett stooort ganska tjockt papper (1x1m) Så att det ser ut ungefär så här:

2008-04-06 541.2.JPG

Och då kan bilderna bli så här:

2008-04-06 332.jpg

kandie221§.jpg


Den sista bilden är dock inte tagen med lampor över. När jag tog den bilden så hade jag ställt upp den vita bakgrunden så att jag hade hela väggen full med fönster (åt söder = väldigt ljust) bakom mig. Så använde inga lampor och inte heller blixten vilket gav en väldigt mjuk bild med naturliga färger. 

Författare: Susanna Dahlgren
Fotograf: Susanna Dahlgren

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-02-11 16:10 #1 av: Justsmiile

super med foto tips! :D

 

får testa få mina att sitta still ett tag så man får något fint foto någon gång.....

Anmäl
2011-02-11 16:11 #2 av: Zuzziquie

Och förresten! Bara för att man tycker att man har en "dålig" kamera så betyder inte det att man inte kan få fina bilder! Två av bilderna ovan (de två standard grå, idé 1 och 3) är tagna med en systemkamera, Canon EOS 1000D vilket är den billigaste systemkameran som finns på marknaden. 

Resterande bilder är tagna med en gammal Canon IXUS (55 eller 65, kostade runt 1000-lappen vill jag minnas) men man får som sagt ha lite fantasi och prova sig fram. Samt anpassa sig lite efter vad man har för kamera, med Ixusen kunde jag inte använda blixten vid fotografering av chinchillorna då de alltid fick en väldigt konstig och onaturlig nyans. Medan det inte är något problem med systemkameran. Jag tycker dock fortfarande att går det att få naturligt ljus och slippa både lampor och blixt så blir det de allra finaste bilderna (rent nyans- och ljusmässigt)

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-02-11 18:47 #3 av: annaforsgren

Jättebra artikel :D fina bilder du tagit.

Anmäl
2011-02-11 19:51 #4 av: Zuzziquie

Kul att ni tyckte om den :D

Har ni fler tips så kan ni ju skriva dem här så kan jag lägga till dem i artikeln!

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-02-12 11:44 #5 av: annaforsgren

Jag tycker att bilderna blir bäst när de är fotade i jämnhöjd med djurens ögon =)

Anmäl
2011-02-17 18:09 #6 av: [Mharya]

Riktigt bra artikel. Kul att veta när man fotar andras djur ibland. :) Brukar vara svårt att få smådjuren att sitta still. ;)

Anmäl
2017-09-23 15:15 #7 av: Cosmopiloten

Underbara tips och bilder, har faktiskt börjat använda mig en hel del av det du tipsar om här och det är så mycket roligare efteråt att kolla alla bilder.  Mitt fotointresse har legat vilande väldigt länge, men nu har det vaknat till igen när jag hittat rätt bakgrund (vit pläd) och ljuskälla (förmiddagsljus, stora fönster) för att få till underbara bilder på mina små bollar :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.