Allmänt

En lite ovanlig utställning, eller?

2011-02-18 14:41 #0 av: Zuzziquie

En lite ovanlig utställning, eller precis som det alltid brukar vara?

OBS. Smått ironiskt skriven

Precis som inför varje utställning börjar utställningsnerverna komma kvällen innan. Man funderar på om man har packat allt, har alla stamtavlorna redo och om man verkligen ska ta med den där chinchillan som man visserligen anmälde men som ser så otroligt ful ut i pälsen. När man slutligen känner sig klar sätter man alarmet och listar i samma stund ut att man bara kommer få sova två timmar då man precis som vanligt haft lite för mycket saker att göra under kvällen.

Kl. 3.03

Klockan ringer för andra gången och man funderar på varför man är så galet som gör det här. Man lyckas med en otrolig kraft förflytta sig från sängen till duschen för att ta en kalldusch så man vaknar till litegrann iallafall, för skjutsen kommer trots allt om mindre än en timme nu!

Kl. 3.30

Nyduschad, påklädd och börjar så smått bli en människa igen. Nu är det dags för chillorna att flytta in i sina transportburar. Varje chinchilla tittas på med granskande ögon, några små lösa strån plockas bort och man suckar över att de inte alls är så fina som de var för en månad sedan.

Allt packas i rätt väska, kom ihåg-listan blir allt mindre och man börjar bli klar. Några smörgåsar görs iordning till frukosten i bilen någon timme senare.
08-04-2006 018.jpg

Kl. 4.02

I väntan på att skjutsen ska anlända passar man på och drar ut hundarna på en högst motvillig promenad, för vilken vettig människa (eller hund) vill egentligen gå i det blöta kalla gräset klockan fyra på morgonen?! Men men, skjutsen kommer och hundarna lägga sig på sin mysiga filt och somnar snabbt igen.

Nu ska allting ut i den väntande bilen, samtidigt går man i huvudet igenom packningen och försöker komma på om man har glömt packa med något, men djuren, stamtavlorna, mobilen och plånboken är med - det är det viktigaste. Så då är vi klara för avfärd!

Kl. 4.57

Står halvt förfrusen och väntar på skjutsen. Då utställningen ligger ett par timmars bilfärd bort så trycker vi in så många vi kan i bilen för att få en lägre bensinkostnad. Skutsen anländer äntligen och vi börjar planera hur vi ska lyckas få in alla de 45 chillorna, lunchen och alla annan packning i bagaget, efter många om och men så går det genom att en trycker in packningen samtidigt som en annan snabbt stänger bagageluckan. Hur man sedan ska lyckas öppna den igen är det ingen som tänker på.

Glada och spända trycker vi in oss i bilen och så bär det av norrut.

Kl. 7.26

Solen börjar gå upp och vi börjar sakta vakna till liv. Stannar som vanligt till vid statoil i Värnamo för att snabbt gå på toaletten och köpa något sött. - Socker fungerar otroligt bra för att vakna till, och sedan hålla sig vaken, så ja, det går åt ganska mycket godis under en utställningsdag...

Hoppar in i bilen och klagar över att vi bara har kommit halvvägs. Gasar på lite extra mycket och vi far norrut samtidigt som vi äter en bulle var till frukost.

Kl. 9.00

Kör förbi flygplanen utanför Linköping och nu vet man att det inte är lång tid tills vi är framme! Börjar packa ihop sakerna som ligger utspridda i håret och vi pratar om kommer överrens om vem som ska springa in och ta ett bord.

Kl. 9.30

Äntligen framme! Kör in på parkeringen och känner igen bilarna med stora chinchillamärken på bakrutan, vi har kommit rätt! :) Bagageluckan öppnas försiktigt och man förflyttar snabbt (det är inte särskilt varmt ute så att säga) all packningen in till huset där utställningslokalen är belägen.

Har som vanligt kommit lite för tidigt så får vänta en stund på att checka in djuren - de ska kontrolleras så att de mår bra, kryssas för på en lista samt sättas i en utställningsbur med rätt nummer. Under tiden packar man förnöjt upp sakerna på bordet - man fick det perfekta bordet där man ser fram men ändå lite lagom långt bak.

Man passar på att hälsa på alla, man träffas ju trots allt ett par gånger varje år sedan flera år tillbaks, och sedan är det äntligen dags för incheckning! Incheckningen är ett par minuter under smått kaosartad stämning, men ska få upp rätt djur i rätt ordning. Man måste komma ihåg var vilken chilla sitter samt om man har några djur som inte ska ställas ut men ändå måste hälsocheckas för att komma in i lokalen. Moment incheckning avklarat och nu är det egentligen bara att vänta.

Kl. 10.00

IMG_3894.JPG

Nu är de flesta djuren incheckade och man tittar på alla djuren för att se hur konkurrensen ser ut samt anteckna i katalogen vilken placering respektive djur kommer få. Sedan sätter man sig längst fram (längst fram är rader med stolar, borden brukar vara lite längre bak) för att titta när domarna börjar dömma.

Kl. 12.30

Dags för första prisutdelningen! Nu är ett par av klasserna klara och det är därmed dags för prisutdelning. Man springer snabbt efter katalog och penna för att kunna anteckna alla resultaten och sedan är man redo. Man applåderar och antecknar snabbt på samma gång. När det sedan är klassen där en av ens chillor är i sitter man spänt, inte tredje platsen, inte andra platsen, den kom etta! Man reser sig glatt och hör långt bak i huvudet att prisutdelaren säger 82,5p något som man inte riktigt hinner reflektera över eftersom man är framme och ska skaka hand och ta emot sin rosett. På tillbakavägen kommer plötsligt 82,5p fram igen i huvudet och man funderar småirriterat på varför man inte kunde få det där lilla ynka halva poängen som saknades för att få cert!

IMG_3857.JPG

Prisutdelningen är slut och man får checka ut sina chillor som redan blivit bedömda och sätta dem i deras transportburar igen. Nu är det hög tid för lunch och man funderar över vad det kan tänkas bli för något spännande! Har som vana att en i bilen står för lunch, en för dricka osv. Denna gången står det tortillasbröd med lite olika goda saker att fylla dem med. Skinka eller räkor? Både och såklart! Mums!

Kl. 16.28

IMG_3876.JPG

Utställningen flyter på, har varit ett par prisutdelningar och nu börjar man bli rejält trött. De där två timmarna av sömn börjar ta ut sin rätt och man väntar iprincip bara på att de sista djuren ska bli färdigbedömda samtidigt som man inte alls vill att utställningen ska ta slut och man ska bli tvungen att sätta sig i bilen för den långa turen hem igen.

Kl. 17.34

I bilen på vägen hem. Man skrattar åt att man svor så på morgonen över varför man åkte på utställningarna. Sista prisutdelningen gick väldigt bra och man längtar redan till nästa gång :)


Författare: Susanna Dahlgren
Fotograf: Susanna Dahlgren

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-02-18 14:43 #1 av: Zuzziquie

Är skriven som en liten "oseriös" inspark till utställningsämnet - har på börjat lite seriösa artiklar om hur utställningar fungerar i Sverige, Norge samt Danmark nämligen :)

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-02-18 15:28 #2 av: Saiipz

Bra & roligt skrivet :)

men en fråga.. du skrev 82,5 poäng och sen 82,5 poäng igen fast du sa att de saknades ett halt poäng för att de skulle få cert ;)

Anmäl
2011-02-18 15:31 #3 av: UlrikaD

#2 Gränsen för att få cert går vid 83p. De där 82.5p kan reta ihjäl en ibland. Eller för att inte tala om 82.5+ då blir man nästan sur.Obestämd

Anmäl
2011-02-18 15:32 #4 av: Saiipz

#3, jaha då förstår jag ;) kan inte vara kul om man får så nära :/

Anmäl
2011-02-18 15:34 #5 av: Zuzziquie

Eller 82,5++ som jag har fått en gång :P (Om det är två som har fått samma poäng, så ger domaren det snyggare av de två ett "+" och om det är tre som får samma poäng så får den bästa "++"

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-02-18 15:35 #6 av: UlrikaD

#4 Det är lite dubbelt det där. Å ena sidan är man ju glad att man har en snygg chilla som får bra poäng, å andra sidan är det såååå retsamt att man inte kom ett steg närmare till champion.

Anmäl
2011-12-12 17:21 #7 av: LadyS

Som man känner igen sej i din artikell. Så där har det nog sett ut varje gång som vi åkt på utställningar =)

Men lika mycket som man avskyr att kliva ur den där varma sköna sängen mitt i natten så ser man lika mycket fram i mot att få träffa alla och ha en otroligt trevlig dag.

Så då blir det helt plötsligt värt att bara få sova de där 2 timmarna. Och socker ja det är en bästa vän under utställningarna =)

Anmäl
2011-12-12 22:11 #8 av: CatchFatch

Nu kanske ni med stor utställningsvana tycker att jag är dum i huvudet och rent ut av elak osv osv. Men tycker ni, på riktigt, att de där utställningsburarna är okej? För som jag förstått det ( aldrig varit på en chilla utställning ) så måste de sitta där i hela tiden? Alltså inte bara under bedömningen, utan heeela dagen där??

Anmäl
2011-12-12 22:33 #9 av: LadyS

Nej jag kan väl inte direkt påstå att jag tycker burarna är direkt okej om man tänker på deras vanliga burar. Men nu sitter de inte i dem hela dagen heller. De sitter i den från incheckningen till deras klass är bedömd och pris utdelat.

Där efter så sätter man tillbaka dem i transportburarna. Sen jag kan dessutom tillägga att de oftast inte bryr sej så mycket när de sitter i de små burarna. De flesta sover igenom hela utställningen.

En del plockar även upp och gosa med sina chillor innan de flyttas över från utställningsburen till transportburen. En och annan godis slinker säkert ner då också som lite beröm.

Anmäl
2011-12-12 22:41 #10 av: CatchFatch

Okej. :) Men hur länge sitter de i buren ungefär? För jag tänkte hur man löser det med till exempel maten?
Alltså hur lång tid kan det vara från incheckningen till till exempel den sista klassen?

Jag antar ( och hoppas ) att ni gillar/älskar alla era chillor lika mycket, även om de har "dålig päls" .. Gud vad dum i huvudet jag låter hahha men men ehh.. min andra fråga är, känner ni er taskiga/elaka mot era djur när ni låter de sitta i utställningsburen eller när ni tänker att de ser dåliga/fula ut i pälsen?

Anmäl
2011-12-13 10:00 #11 av: Zuzziquie

#10 Måste bara svara lite snabbt på din fråga där :) Att ja! Visst tycker jag om alla mina chillor precis lika mycket oavsett hur fina de är rent utställningsmässigt! Kan jämföra med hundar (tror att det blir tydligare där) att de tycker man ju precis lika mycket om även om det är en utställningsstjärna, en som har lite snett bett eller en som har är lite för liten enligt rasstandarden och därmed inte går bra på utställningar - förstår hur jag menar? 

Och nej, jag känner mig inte elak om jag tänker (eller för den delen säger till någon) att något av mina djur är dåliga i pälsen, har ett dåligt huvud eller gud vet vad. Jag menar, det har ingenting med vad jag tycker om djuret att göra utan det är bara ren fakta att till exempel pälsen är lite skivig eller att chillan pälsfäller = kommer inte gå fullt så bra på utställningen. Det är ju inte så att jag tycker mindre om min chilla för det, men bara att den inte kommer få fullt lika höga poäng som den kanske fått någon månad tidigare när den inte pälsfällde.

Och nej igen jag känner mig inte elak mot mina djur över att de får sitta i utställningsburen. Poängen är att 99% av alla chinchillor bara sover sig igenom dagen. Det händer i ett fåtal fall att chillan verkar stressad (jag har varit med om ett sånt fall totalt) och då blir det givetvis så att den chillan får stanna hemma i framtiden :) Så, det är inte så att man drar med alla chinchillor bara för att man "ska" utan har man någon som man vet med sig är stressad eller blir stressad av sånt, ja då får den stanna hemma...

Vad gäller hur länge de egentligen sitter så är det lite olika. Det går inte riktigt att svara på exakt för det är väldigt olika antal djur på utställningarna och är det många djur så brukar man ha två incheckningar - att man först sätter första hälften i utställningsburarna, och efter att alla de har blivit bedömda så sätter man in andra hälften osv... är det flera domare (som vi har haft på sista tiden) så går det undan ännu mer också. Men som allra längst kanske hum, 5-6 timmar(?) men det är om man då checkar in alla på en gång, har man två incheckningar skulle jag väl kunna tänka mig att det blir max 3-4 timmar(?). Kan även tilläggas att Baby/Juniorklasserna är de som bedöms först på dagen så oavsett vad så är de ute ur burarna relativt snabbt. Och sista på dagen bedöms champions (de som varit med ett par gånger tidigare och därmed vana vid det)

Måste bara kommentera det du skrev i #8 också att givetvis är du inte elak eller dum i huvudet. Alla har olika syn på saker, så är det bara. Minns även att jag inför mina första utställning var lite tveksam på precis samma saker som du funderar på här. Men för min del var det iallafall som så att jag märkte efter ett par utställningar att djuren inte påverkades av själva utställningen och att de ändå bara sov i den lilla utställningsburen. - Jag har tex en chilla som på de två utställningarna hon varit med sovit på sidan i utställningsburen under hela dagen helt totalt avslappnad :) Och sen efter det få komma upp och bli lite kliad bakom öronen och få ett russin... Jag tror personligen inte att det är så fasligt illa iallafall :)

Okej, blev inte så snabbt svar iallafall. Men hoppas att du förstår hur jag tänker. Sitter med datorn på ena benet och termodynamikboken på andra, men hoppas att det inte är allt för osammanhängande ;) Är det något med du funderar på, fråga! Det finns inga dumma frågor, jag lovar! Jag tycker åtminstone själv att det är väldigt intressant med sånna här frågeställningar!

 

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-12-13 10:08 #12 av: Zuzziquie

#10-#11 Förresten! Måste bara lägga till en sak till! Tror att jag skrev någonstans i artikeln ovanför att man suckar för att alla ens djur är "fula" eller något i den stilen (om inte annat så om du skulle komma till en utställning så skulle du kunna höra åtminstone mig säga det) det är iallafall bara för att när man som riktigt utställningsbiten sätter på sig "utställningsglasögonen" på morgonen så är man något obeskrivligt självkritisk och därför tycker att ens djur är just "fula" jämfört med alla andras även om de antagligen inte ens är det :) Och som jag skrev ovan, att man säger att de är "fula" och gud vet allt betyder INTE att man tycker om chinsen egentligen! Det kan jämföras med när man är inne och går med en hund man ställer ut så ser man alla felen på sin egen hund så mycket tydligare än på de andra hundarna :)

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-12-13 12:17 #13 av: CatchFatch

Ja, okej. Jag har varit volotär på hundutställningar och jag har egen hund så då förstår jag bättre. :)
Jag pratade igår med min pojkväns mamma, som har 30 eller 32 chinchillor, jag har tillstånd att åka på en utställning med den chinchillan som är "min". Men jag känner mig fortfarande osäker på om hur hon skulle vara och reagera på burarna. Hon är nämligen en liten tjockis, söt, men en liten muskelig tjockis och hon vill ofta ha en stor plats att röra sig på.  Dessutom ser hon alltid deprimerad ut när hon börjar bli trött .. öronen rakt ut och ihopsjunken haha så ser hon ut så på en utställning då tror de väl att hon är sjuk.. :P

Men det jag ville få fram egentligen jsut nu är, om det finns någon utställning nära Eskilstuna inom kort? Skulle vilja åka och se hur det ser ut på en utställning, så att jag kan se att de är avslappnade på riktigt. :P

Anmäl
2011-12-13 13:01 #14 av: UlrikaD

#13 Är din pojkväns mamma någon som man träffat tro? Brukar inte vara så vanligt med 30 sällskapschillor om man inte avlar eller ställer ut.

Om man tar med sig en chilla och den ser ut att vantrivas så hade jag plockat ur den ur tävlingen helt enkelt.

Men man vet ju aldrig från början. Jag har chillor som anser att deras lagliga burar här hemma är alldeles för små och töntiga. Men när de sätts i en utställningsbur så sitter de och sniffar sig nyfiket omkring, skvallrar lite med grannen om vad som hänt sen sist, och sen rullar de ihop sig och somnar.

Har du nån bild på din tös, blev lite nyfiken?

På Scafs hemsida står datum för blivande utställningar så fort det blir bestämt, nu blir ju nästa först till våren igen.

Anmäl
2011-12-13 13:06 #15 av: Zuzziquie

#13 Vågar man fråga vem din pojkväns mamma är? Tänker om hon har 30-32 chins vet man kanske vem det är? :)

Kommande årets utställningar är inte helt bestämda men kan hända att det kommer någon i Örebro och/eller Uppsala (min geografi är inte den bästa - men det är väl ganska nära Eskilstuna?) Vill du inte ställa ut din chilla själv så kan du ju bara åka. För oavsett om man vill ställa ut sin chilla eller ej (är ju när allting kommer omkring ens eget val om man vill det) så är det iallafall trevligt att träffa andra chillatokiga och prata med :)

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-12-13 13:48 #16 av: CatchFatch

Jag tror inte att ni känner henne för hon ställer inte ut eller avlar. Hon har som et.. omplaceringshem fast omplaceringen är inte så lyckad då hon har mycket höga krav och när folk köper de så kommer de snart tillbaka för de tröttnar på en gång eller så fattar de inte hur mycket jobb det är med ett djur.. Hon heter iaf Coco. :) Men vill inte "lägga ut" hennes namn mer förän jag fått hennes godkännande.

Jag har bilder på henne ja, som jag faktiskt tog igår då jag fotade lite av de olika burarna som inspiration till bur bygget. :) kan lägga ut en så fort jag fört över de till datan? :)

Ja, Örebro ligger ju gaanska nära iaf. :) Kan ju försöka ta sig dit och titta iaf. :D

Anmäl
2011-12-13 13:52 #17 av: UlrikaD

#16 Då vet jag vem hon är via forumet ändå. Inte detta forumet dock. Fast hon avlade en del förut iallafall.

Ja, bilder vill vi se:)

Anmäl
2011-12-13 14:02 #18 av: CatchFatch

Nej? Hon har aldrig avlat enligt min pojkvän.. Fått någon unge har hon väl men aldrig avlat..

Anmäl
2011-12-13 14:03 #19 av: UlrikaD

Får man bebisar så avlar man ju.Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.