Att skaffa chinchilla

Saker du bör veta innan

2010-07-21 15:46 #0 av: [RoxannaH]

Här står lite allmänt som man ska tänka på om man införskaffar chinchilla par. Om ni ser något som är fel eller har något att tillägga så säg till så fixar jag det.

Att köpa chinchilla: 

Innan man skaffar ett par chinchillor är det en del saker man ska tänka på. Man bör läsa på om djuret, så man vet vad som gäller. Man bör veta vad de ska äta, hur de ska bo, vem de ska bo med, du bör veta hur du ska göra med djuret om det blir sjukt, du ska resa bort eller dylikt. Det är sådant jag tänker gå igenom nu.

Om du ska skaffa ett par chinchillor är du först rekommenderad att köpa från en uppfödare, då får du säkert veta att djuret är friskt, du får se hur du ska hantera djuret, vad de ska äta, hur de bor innan de flyttar, vad de har för saker i sin bur och annat. En uppfödare vet också hur gammal en chinchilla måste vara som minst för att få flytta, hon/han vet också hur mycket chinchillan bör väga för att må bra. En kunnig uppfödare kommer också hjälpa dig med att välja ett par som passar just dig. Du bör alltså tänka på om du vill få ungar med ditt par eller bara ha dem som sällskap.

Helst bör man inte, speciellt inte som nybörjare, skaffa ett par från en djuraffär, då djuren oftast kommer från grossistuppfödare, vilket innebär att de blivit uppfödda utan kärlek, hantering och friskkontroller. När djuret bor i en affär är det livat och de bidrar med att djuret blir stressat och stress påverkar djuret negativt. Djuren från affärer är inte heller garanterade normallång livslängd.

Att finna ett par som passar dig:

Först bör du fundera på det som står ovan.

Om du vill få chinchilla bebisar bör du vara påläst om det innan.

Vill du ha bebisar, och är påläst är det ganska uppenbart att du skaffar en hona och en hane som bor ihop.

Du ska inte köpa en chinchilla som är yngre än 10 veckor och/eller väger mindre än 225 gram.

Vill du bara ha dem som sällskap så är två av samma kön som gäller.

När man skaffar ett par så kan man skaffa ett syskonpar, av samma kön då, och då har de bott tillsammans hela tiden. Men om du redan har, eller vill ha ett äldre djur, så måste du skaffa ett ungdjur att sätta ihop den med då det oftast inte går att sätta ihop två vuxna.

Om den ena går bort:

Om du har ett par och måste antingen avliva den ena, eller att den går bort själv, bör man veta att chinchillor är väldigt känsliga djur, de slutar ofta äta, blir deppiga och mår dåligt av att vara ensamma, då gäller det att man skaffar en ny kompis, ett ungdjur, att sätta ihop den med direkt, eller så lämnar man över den till någon som vill fortsätta ta hand om den och har möjligheten att sätta ihop den med en ny kompis.

Födan:

Chinchillans mage är också väldigt känsligt, och djuret kan få diabetes, därför gäller det att den får rätt föda. En välmående chinchilla ska äta chinchilla pellets och fint och fräscht hö. Man bör aldrig mata chinchillan med annan mat än pellets och hö då djuret kan bli väldigt sjukt eller till och med dö. Det är också viktigt att se till så att höet inte är mögligt då chinchillan blir väldigt dålig av att äta mögel, och detta kan också leda till döden för din underbara vän. Det är viktigt också att inte ge chinchillan annan pellets än den som är speciellt för chinchillor, då t.ex. pelletsen i gnagarblandningar innehåller något helt annat än vad chinchillan bör äta, och sen massa nötter, frön och annat som chinchillan kommer bli dålig av för att den inte kan bryta ned det. Vill du ha tips på bra chinchilla pellets kan du prata med en uppfödare och se vad hon/han ger sina chinchillor. Så köp aldrig foder utan att veta att det är ett bra foder och att innehållet är det rätta för din chinchilla. Oftast kan man också köpa foder direkt ifrån uppfödaren själv.

Burinredningen:

Chinchillan vill ha ett sandbad med fin sand i. Ett bra kar att ha sand i, med tillräcklig storlek kan du säkert också få tag på via en uppfödare. Likaså sanden. Sanden du kan köpa på djuraffärer är inte alltid bra. Den tar inte bort fettet ur pälsen och blir oftast som sement om chinchillan skulle kissa i karet. Sanden är därför också rekommenderad att fås via en uppfödare. Då sanden är viktig för chinchillan är det viktigt att ha en bra sand. Sanden från uppfödarna är oftast sådan at de klumpar ihop sig om chinchillan kissar i den, och är därför lätt att rengöra genom att plocka bort bara klumparna, vilket blir billigare i längden då du inte behöver byta sanden helt varje gång du städar. Klumparna kan du sila bort med en sil, eller använda en spade som är gjord för att städ kattlådor med.

I buren ska det också finnas någon sorts plattform/hyllplan, och det ska alltid finns minst två, eller om du har fler chinchillor så ska det finnas en till varje djur. Det ska också finnas en stor gren som djuret kan klättra på och gnaga på så att tänderna inte blir för långa. Sedan ska det också finnas ett hus som chinchillan kan sova i, eller gömma sig och känna sig trygg i om den är på dåligt humör eller blir skrämd.

Ett vattenflaska och en tung matskål som inte går att välta är något som alltid ska finnas till hands också. Där ska man tänka på att hålla vattnet i flaska fräscht och byta varje dag. Höet är lättast att lägga löst istället för att ha t.ex. en "höhäck" som djuret kan göra sig illa på eller fastna i.

Sen finns det självklart andra saker som uppskattas av chinchillan. T.ex. en hängmatta brukar vara uppskattad. Men då gäller det att tänka på att man sätter den så att inga hängen eller öglar nås av chinchillan så den fastnar där. Man kan göra hängmattan i t.ex. fleecetyg, finns att köpa på IKEA för cirka 15 kronor.  

Annat att tänka på:

En chinchilla är ett väldigt aktivt djur och kräver därför motion. Du kan släppa ut djuret i ett rum, men måste då vara vaksam så den inte gör sig illa eller tuggar på sladdar/kablar eller möbler. Chinchillan behöver röra på sig utanför buren minst 1 timme om dagen.

En annan sak att tänka på är man aldrig ska bada en chinchilla i vatten, för det kan bidra till att chinchillan får svamp (fungus), vilket är smittsamt och jobbigt att bli av med. Men om chinchillan skulle få svamp så finns det ett pulver speciellt för det, att blanda i sanden och som tar bort svampen.

Buren har också ett mått som måste följas. Buren ska vara minst 100 centimeter hög och inte kortare än 50 centimeter på kortsidan. Så om buren är lite kortare och kanske högre än minsta måttet så är buren inte laglig. Minsta måtten är absolut minsta måtten. Sen är det bara ju större desto bättre som gäller! För att få de mått som behövs är de lättast att antingen bygga själv eller köpa begagnat då djuraffärer sällan har de mått som krävs. Om du bygger själv är trä ett billigt och funktionellt material. Om du bygger med nät ska du ha fyrkantiga "öglor" i den då typ hönsnät har för vassa "hål". Och om du bygger med nät se då till att det finns minst en sida som är av ett heltäckande material så chinchillan kan få lugn och ro.

Artikel skriven av: Fia Hellström

Bild fotad av Ulrika Dahl 

Chinchilla från: Chill-Zones uppfödning  (Chill-Zones)

Anmäl
2010-07-21 19:02 #1 av: UlrikaD

Såg att du fått med all info här istället som jag kommenterade i den andra tråden. Kanonbra!

Fast återigen, diabetes är väldigt sällsynt hos chinchillan. Däremot vanligt hos degus.

Anmäl
2010-07-22 23:14 #3 av: Rafflan

Bra artikel :D

Anmäl
2010-07-23 12:38 #4 av: [RoxannaH]

Tack ;D

Anmäl
2011-01-09 15:21 #5 av: CaptainBunchie

Min syster köpte en hängmatta en gång till våra chillor, den "gick sönder" ganska snabbt kan jag säga (;

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2011-01-09 17:16 #6 av: UlrikaD

#5 Var bet dem? De flesta brukar bita i snörena som den hänger i, ,men byter man ut dem mot metall hängen så brukar de klara sig.

De flesta biter inte på själva hängmattan. Om det inte är tunt material som lätt går sönder förstås. Dubbelsytt fleece-tyg brukar funka för de flesta.

Anmäl
2011-01-09 23:01 #7 av: CaptainBunchie

#6 har ingen aning, men tror själva mattan var rätt hel, det var ju ett väldigt bra tag sen, tror det var nästan 2 år sen? Men tror min syster slängde den :P Men ska ju fixa massa roliga häng och kläng saker till dom i nya buren så hoppas dom blir nöjda (:

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)       
http://kråkryttare.weebly.com/

Anmäl
2011-05-05 14:33 #8 av: Wand

Hemskt bra artikel!

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-05-05 17:12 #9 av: [RoxannaH]

#8  Tack tack Skrattande

Anmäl
2011-10-11 17:40 #10 av: BusBella

Jag tycker det är lite konstigt att det står "eller om man har två så ska det finnas minst en för varje djur". Chinchillor ska ju alltid bo minst två och två.

Anmäl
2011-10-11 22:20 #11 av: Marina

Det är inget krav på att de ska bo två, men det är att rekommendera.

Anmäl
2011-10-12 16:24 #12 av: BusBella

#11 Ja, men jag tycker inte man ska säga att det går att dem bor ensamma för det trivs dem ju inte ett dugg med och många kan missförstå och tro att det går att ha dem ensamma.

Anmäl
2011-12-05 20:08 #13 av: ChillaFlickan

Så himla bra artikel! :) Fortsätt så! :D

Anmäl
2012-02-12 06:37 #14 av: [aammE]

Hue gör man då om man ska släppa ihop två obesläktade då?

Kan chinchillor bara vara tvp och två, eller kan man ha flera (typ 4st) i samma stoooora hembygda bur?

Om ma kan det, är det honor eller hanar som passar bäst ihop? Honor va?

 

Tacksam för svar! :)

Anmäl
2012-02-12 08:27 #15 av: Zuzziquie

#14 Det bästa är om man har en unge + en vuxen. Att försöka sätta ihop två vuxna av samma kön är lite svårare, det går, men är onödigt om man inte av någon anledning måste göra det. 

Nej, chinchillor kan även vara fler än två, men åter igen, sätt ihop dem så unga (mindre än 4 månader skulle jag rekommendera) så minimerar man risken för problem.

Jag tycker egentligen att det fungerar oavsett om det är honor eller hanar, jag har själv både en trio med unga honor och en med unga hanar just nu som fungerar fint. Men vill du vara på säkra sidan så är nog honor det bästa, hanar kan bli lite bråkiga när de blir könsmorgna nämligen.

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2012-02-12 13:18 #16 av: UlrikaD

Jag ser ingen skillnad på honor ihop eller hanar ihop här hemma. Men i och med att många tror att hanar har större tendens att bråka så överför man ju kanske sin egen nervositet på chillorna. Då rekommenderar jag hellre att man sätter ihop två honor isåfall.

Men som Susanna säger också, två bebisar eller en vuxen och en bebis är det allra lättaste.

Anmäl
2012-07-11 03:51 #17 av: PandanNilsson

Mycket bra artikel! Skrattande

Anmäl
2012-07-11 11:22 #18 av: [RoxannaH]

Tack Skrattande

Anmäl
2012-07-11 12:50 #19 av: S*Silverklippan

Vill bara tillägga att minsta bottenytan skall vara 0,5 kvadratmeter till max två chinchillor. Ska ökas med 0,25 kvadratmeter bottenyta per extra djur. Samt att minst två hyllplan skall finnas i buren även om man bara har en chinchilla.

En anledning till att aldrig bada chinchillan i vatten är att de blir kalla och kan bli förkylda eller få lunginflammation vilket är betydligt allvarligare än fungis.

 

Bra med fakta artiklar! Glad

 

Mvh S*Silverklippan

Anmäl
2012-07-11 12:50 #20 av: Millchan

#12, Jag har en chilla som tidigare satt ihop med sin syster, systern gick bort i augusti förra året och efter det har hon inte velat sitta med nån annan!

Hon sitter ensam i sin bur med galler fönster till nästa bur så hon kan nosa på sina grannar!

Efter systerns bortgång har vi provat att sätta henne med kompisar på neutral mark och provat sätta ihop henne med en bebis men hon bara hugger på dom aggresivt med öronen bakåtslickade och skäller på dom och lurpassar för att flyga på!

Hon vägde 645g när hennes syster gick bort och nu efter snart ett år så ligger hon på en vikt på 770g och har aldrig mått bättre i sitt liv!

 

www.hagbergschinchilla.se
SCAF Utställningskommittémedlem 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.