Att skaffa chinchilla

Ihopsättning av chinchillor

2011-02-11 23:16 #0 av: Zuzziquie

Många vill idag ha sällskap till sin chinchilla, men dessvärre är det inte så lätt att bara köpa en. Hur sätter man egentligen ihop två chinchillor utan att de börjar slåss?

Det finns ingen gyllene metod som fungerar varje gång. Det finns dock ett par olika vanligt förekommande sätt man kan prova. Om man är ny och inte så van vid chinchillor så bör man vara försiktig och inte prova mer än vad man känner att man klarar av då det annars kan sluta riktigt illa. 

Före man funderar på ihopsättning så bör man fundera på vad det är för chillor man vill sätta ihop. En del kombinationer brukar fungera vanligare än andra. När man sätter ihop två chillor av samma kön så underlättar det om åtminstone den ena är en unge på under 4 månader. Två vuxna hanar är inget jag personligen rekommenderar att försöka sätta ihop då detta kan sluta så illa att den ena dör. Två vuxna honor kan fungera, men även är ska man vara försiktig.

2008-07-17 324.3.JPG

Hane + hona då?

Hane + hona brukar fungera, men inte helt säkert här heller, MEN före man sätter ihop en hane och en hona bör man tänka efter ordentligt före. Sätter man ihop dem så lär det komma ungar och är detta något man är beredd att ta ansvar för? Man kan bli tvungen att stödmata ungarna varannan timme dygnet runt de första veckorna om honan inte har mat och man kan bli tvungen att åka in och göra akut kejsarsnitt vilket kostar en hel del. Därutöver så bör man även tänka efter om man har plats. Sätter man ihop hona+hane och det kommer ungar så bör hanen tas ut ur buren FÖRE ungarna kommer då han annars kommer para om henne direkt (honan går in i brunst direkt efter till 3 dagar efter födseln) När ungarna sedan är flyttklara så är det inte säkert att man får sålt dem med detsamma då det dessvärre kan vara väldigt svårt att få sålt en chinchilla idag. Så då får man vara beredd att ha ytterligare burar till dessa också. Alltså, avel är något man bör fundera noggrannt på före man ger sig in på det. Man bör även ha erfarenhet av chinchillorna som sällskapsdjur samt om genetiken om färgerna före man sätter ett par i avel.

Om man trots allt vill satsa på hona+hane men inte vill få ungar så är ett bra alternativ att kastrera hanen. Detta är ett relativt enkelt ingrepp som brukar gå bra för det mesta. Man ska dock inte glömma att hanen inte kan flytta in till en hona förrens efter några veckor efter ingreppet (exakt tid kan veterinären säga)

Metoderna

Men tillbaka till metoderna då, det finns ett par olika metoder som de flesta uppfödarna använder sig av. Oavsett vilken metod så rekommenderar jag att man sätter ihop dem tidigt på förmiddagen då de för det första är trött då samt för det andra så har man hela dagen att kunna hålla koll på dem på.

Ny bur

Man kan prova sätta ihop chinchillorna i en ny bur, eller alternativt en nytvättad och gärna nyinredd bur.

Neutral mark

Man låter chinchillorna träffas på en neutral mark där ingen av dem helst varit tidigare. Till exempel i badrummet.

Transportbursmetoden

Kan verka lite dramatisk och otrevlig enligt vissa. Man sätter ner båda chinchillorna i en liten transportbur där de inte har plats att bråka. För att göra det ännu bättre kan man åka ut en runda med bilen då detta är lugnande för de flesta chinchillor.

Yuki&Gull.JPG

Sida vid sida

Om man har två gallerburar kan man sätta dessa tätt bredvid varandra (men inte så nära att de kan komma åt och bita varandra) så att de först lär känna varandras dofter osv. Efter tex. en månad i burar bredvid varandra kan man prova någon av de andra metoderna.

 

Författare: Susanna Dahlgren
Fotograf: Susanna Dahlgren

 

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-02-12 12:27 #1 av: Solaika

Sover de eller är de sura i transportburen? Intressant att läsa måste jag säga. Förr eller senare hamnar man väl i situationen att man måste introducera en ny.. brukar ju vara så med flockdjur.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2011-02-12 12:30 #2 av: Zuzziquie

#1 Sover för det mesta. Om de skulle börja fräsa så kan man vagga transporten lite långsamt så lugnar de sig. 
De på bilden är dock lite stressade (därav de knallröda öronen)

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-02-12 12:35 #3 av: Solaika

Så efter ett par timmar (?) i en sån där transportbur så kan man sätta in dem tillsammans i en ren bur o så är dom kompisar?

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2012-08-08 20:20 #4 av: Michaela-N

Ursäkta mig, men jag hajade till vid näst sista stycket - rekommenderar du att sätta djuren i en pytteliten låda "för det finns ingen plats för bråk"? Låter urbota dumt säger jag, även om jag inte kan chinchillor.

Det är väl precis tvärtom - man borde väl ge dem mycket yta så de inte känner för att bråka, och har möjlighet att gå undan, inte stänga in dem, och chansa på att de kanske inte bråkar på grund av platsbrist? Nä, den köper jag inte. Går väl alldeles utmärkt att bråka i liten bur. Platsbrist triggar ju aggressivitet.


Anmäl
2012-08-08 23:15 #5 av: Zuzziquie

#4 Är väl medveten om att det låter "urbota dumt", men kan av erfarenhet säga att det är ett av de sätten som brukar fungera bäst.

Jag har fött upp chillor i 7 år och har vid det här laget satt ihop väldigt många par (hona-hona, hona-hane, hane-hane, hona-hona-hane) och har provat alltifrån att sätta ihop i transportbur till sätta in i ny bur till släppa ut på neutral yta.

Om man släpper ut två chillor på en neutral yta och de skulle ryka ihop riktigt ordentligt så kan det vara väldigt svårt att stoppa, samt att jo jag har provat släppa ihop djur på neutral yta och där det gick bokstavligt åt skogen. Hade senare med båda djuren på en utställningen och på vägen hem satte jag dem i samma transportbur, inte ett ljud och samma sak när jag sedan släppte ut dem i deras bur, inte ett ljud, det visade sig bli en perfekt ihopsättning.  

Kan hända att det är en slump att det brukar fungera här och är det sätt som här har gett flest lyckade ihopsättningar, och framförallt minst antal misslyckade ihopsättningar.

Visst kan hända att jag och mina djur är urbota dumma, för jag talar av egen erfarenhet det är inte bara något "hittepå" jag läst om någonstans... Men ja, förstår att du reagerar, det gjorde jag också först, det är ju inte något som "följer regelboken", och vågade själv inte prova det alls första året, men när jag väl gjorde det till ett par som jag krånglade att få ihop så fungerade det. Och det är inte bara för mig det fungerar för utan även för många andra, så nej, det är inte bara så att det är jag som gör något urbota dum, utan isåfall så är många av sveriges chillauppfödare och -ägare som gör det.  

Nu har du kanske inte chillor själv, men annars, prova själv och se om du ändrat syn på det då :)

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2012-08-09 02:11 #6 av: Millchan

Bra inlägg Susanna och vad gäller transportburs metoden så är det många som använder den, kanske inte alltid i första hand men det används!

Jag har gjort det två gånger och ena ihopsättningen gick bra, andra ihopsättningen gick ingen vidare men det var med min kinkiga tjur dam som vägrar sälskap, i transporten gick det bra men när dom kom in i hennes bur så blev det bråk, har nu provat sätta in en hona till en annan i buren och det blev lite fajt om rangordningen men det går frammåt possitivt!

Har inget emot transportbursmetoden om det behövs, men sätter gärna in dom tillsammans i en bur där dom kan lära känna varandra allt eftersom, och att sätta ihop par efter utställning som är vanligast så har man ju djuren i transport på vägen hem vilket jag hört funkar bäst!

Sen tror jag inte att en reggad uppfödare och domar aspirant skulle ge urbota dumma tips som inte är beprövade och fungerar bra!

Än en gång bra inlägg Susanna Glad

www.hagbergschinchilla.se
SCAF Utställningskommittémedlem 

Anmäl
2012-08-09 11:10 #7 av: S*Silverklippan

Håller med Susanna, detta är en mycket beprövad metod som används av i stort sett alla uppfödare. Chinchillor som blir inträngda på liten yta tenderar att ty sig till varann, medans stora ytor ger upphov till jagande.

Så det finns inget i detta som är "urbota dumt"!

 

Mvh

 

Anmäl
2012-08-09 11:29 #8 av: Sidhion

Så om det är endast småtjabb som uppstår när man sätter ihop två chinchillor i en liten bur i ett rum där chinchillorna inte brukar bara, men ändå verkar gå hyfsat bra mellan dem.. Är det endast under dagen man ska göra såhär? Att chinchillorna då under natten ska vara i seperata burar? Eller när man väl har satt ihop dem och det är inga allvarliga, våldsamma bråk som uppstår att de förblir i samma bur sålänge det håller sig lugnt?

Anmäl
2012-08-09 11:39 #9 av: UlrikaD

Jag vet jättemånga uppfödare som använder sig av denna metoden och den fungerar bra för dem.

Själv har jag alltid endast satt ihop mina par i burarna och det har alltid funkat bra det med:)

Anmäl
2012-08-09 11:43 #10 av: Millchan

Jag har fått tipset att sätta ihop chillor på morronen eller förmiddagen i allafall då chillorna är lite trötta/sega då chillor är nattaktiva eller ev ta chillorna i transport och åka en runda med bilen, aternativt om man köper en chilla kan man ta med den chillan du har hemma som den ska sitta med och sätta den nya chillan med den andra i transporten på vägen hem så kan dom lära känna varandra på så vis!

Om jag har satt två chillor tillsammans och det inte händer nåt värre typ att dom flyger på varandra och försöker ha ihjäl varandra så låter jag dom vara tillsammans!

Bråkar dom lite så är det bara att ha is i magen men bråkar dom på alvar så sära dom!

Nu har mina damer kunnat nosa på varandra lite av och till utan tjafs och det känns jätte skönt och nu sitter dom på samma hylla utan att tjafsa en stund men lite rumel är det fortfarande!

www.hagbergschinchilla.se
SCAF Utställningskommittémedlem 

Anmäl
2012-10-12 19:40 #11 av: [Airo]

Måste fråga..

"Om man är ny och inte så van vid chinchillor så bör man vara försiktig och inte prova mer än vad man känner att man klarar av då det annars kan sluta riktigt illa."

Menar du då att man kan skaffa bara en chinchilla? 
Jag funderar starkt på att skaffa chinchilla, och jag är ju ny med det, vet inte om det är bäst att skaffa en i början och se om jag klarar av det? två kanske blir lite mycket?

Anmäl
2012-10-12 21:26 #12 av: LadyS

Rekomendationerna är att man ska ha chillor i par, om det inte är så att den ena parten visar upprepade gånger att den inte vill ha sällskap. Då kan man ha en ensam chilla.

Detta är dock något man måste ha starka bevis för och inte bara något man tror.

En rekomendation är om du ska köpa chillor att du kolla med den du ev har tänkt dej att köpa av om den har två som redan sitter ihop.

Alternativ är att du köper två små och sätter ihop. Det brukar inte vara några större problem. Alternativ 2 är att du köper en junior eller vuxen och sätter med en bebis. Brukar heller aldrig vara problem då bebisen talar om att den är liten och inte konkurerar om makten.

Dessutom kan jag säga att två är inte värre än en. Tror du får det lättare om du har två då de kan underhålla varandra när du inte är där. Och även har sällskap.

Så satsa på två så blir nog både du och chillorna nöjda =)

Lycka till!

 

Anmäl
2012-10-12 21:34 #13 av: [Airo]

#12 Mjo, i och för säg så har du ju rätt.

Det jag funderar då är hur jag ska hitta några som jag fastnar för, och som har kull nu.. finns en i Eskilstuna som har en hona nu, som är lev. klar om ca 10 veckor, skulle det gå att köpa någon en månad efter det eller så, om det finns?

 

Anmäl
2012-10-14 15:40 #14 av: LadyS

#13. Om det är så att du har hittat en som är 10 veckor så brukar det inte vara några problem att sätta denna med någon annat liten eller en vuxen.

Man brukar säga att man kan sätta 10 v med alla åldrar då den äldsta märker av att det är en lite och inte försöker konkurera om makten i buren.

Sen kan jag väl personligen tycka att du inte bör sätta en liten ensam allt för länge då den är van att ha sällskap.

Anmäl
2013-05-06 11:03 #15 av: magganhm

Hur lång tid brukar det ta för dem att bli sams och att de slutar tjafsa med varandra? 

Anmäl
2013-05-07 10:34 #16 av: LadyS

#15. Hur länge det tar beror helt på individerna. En del är sams och sitter som små bollar ihop redan efter någon timme andra kan det ta lite längre tid för. 

Det enda man bör vara observant på är att de inte slår ihjäl varandra. Lite gruff kan det bli innan de har kommit fram till vem som bestämmer. 

Anmäl
2013-12-30 01:20 #18 av: Tove Åkesson

Jag köpte för något halvår sedan 2 vuxna chinchillor som bor i samma bur och trivs väldigt bra tillsammans. Det är en hona på 3 år och en kastrerad hane på 7 år. Jag är värkligen glad över att jag köpte dom och chinchillor är värkligen rätt djur för mig. Någon gång nästa år skulle jag vilja köpa en unge så att jag kan uppfostra den själv, en hona. Tror ni att det skulle gå att sätta ihop ungen med mina vuxna chinchillor? Jag vill inte att det blir bråk.

Anmäl
2015-12-31 22:01 #19 av: Niiinah92

Jag måste bara visa, köpte en kompis till min gosse, båda fyra månader gamla. Satte in dem i en transportbur, dock större än den här på bilden för vår lilla som är till chillorna är utlånad. Vilket fall som blev de kompisar direkt så jag brydde mig inte om att ha dem där i och släppte in dem i buren, efter att den nya hoppat omkring och utforskat buren satte de sig i ena huset tillsammans Hjärta

Anmäl
2016-01-03 23:38 #20 av: JenniFridaJosefin

Mina trivs jättebra tillsammans! Använde mig av transportbursmetoden. Två honor, en på två år och en på 3 månader. Inget bråk alls, gick hur bra som helst. Efter att de var i transportburen i 3 timmar satte jag in dem i den vuxnas bur, men den var städad och ommöblerad. Gick perfekt :)

Anmäl
2017-02-09 15:43 #21 av: izzus

Jag har far och hans två söner som sitter ihop. Dom har suttit tillsammns sedan jag separerade dom från mamman. Nu i veckan så blev de problem och pappan har blivit ills på den ena av sönerna så han flyr från honom. Dom har varit tillsammans i cirka 2,5år...kan någon säga varför detta har uppstått nu? kan de bli bättre om jag kastrerar dom? jag har sett att båda chillapojkarna rider på sin pappa och den sonen som rider mins är han jättearg på?? just nu har jag tagit bort delningen i buren för att se hur de går när jag är hemma...nu ligger dom och sover i en lite hög som vanligt. Kan de vara så att mamman eller dottern som sitter i en bur bredvid är parningsmottagliga så de uppstått något på grund av dem?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.