Allmänt

Chinchillans Anatomi

2011-02-07 19:28 #0 av: Zuzziquie

Hur chinchillan är uppbyggd är både viktigt och intressant för chinchillaägare och uppfödare. Visste du till exempel att chinchillan producerar 210 bajspluppar varje dag?!

Anatomi

2008-11-06 035.2.JPG

Hjärtslag: 100-150 slag/min
40-80 andetag / min
Kroppstemperatur: 38-39 grader

Päls

Börjar med det som gör chinchillan så otroligt speciell, nämligen deras päls! Har man aldrig känt på en chinchilla så kan man inte tänka sig hur mjuk den faktiskt är. Chinchillan har världens mjukaste med så mycket som 50-80 strån från varje hårsäck (jämför med människan som vanligtvis bara har ett strå per hårsäck) Stråna är ca 2-4cm långa och i sin naturliga färg har den band av grått, vitt och svart.

Svansen är pälsbeklädd med långa grova strån som är ca 3-6cm långa. De är kortare närmare kroppen (3-4cm) och längre (5-6 cm) ut mot tippen. 

Chinchillor badar inte i vatten utan för att tvätta bort fukt och oljor från pälsen rullar de sig i speciell chinchillasand/damm.

Storlek

I det vilda så väger chinchillorna omkring 400g, honorna är lite större än hanarna. Våra domesticerade chinchillor är betydligt större och brukar ligga runt 500 och 800g, men kan väga så mycket som 900g (och till och med ännu större).

Öron

Chinchillan har stora pälslösa öron. De har en väldigt bra hörsel, det kan man märka då de kan reagera på minsta lilla ljud. När man talar om frekvenser de hör, så är det ett av de djur som ligger närmast människans frekvensomfång. En chinchilla hör mellan 20 och 30 000 Hz och en ung människa hör mellan 20-20 000Hz, vilket kan jämföras med hunden som hör ljud uppemot 254 000Hz. Av den anledningen så har chinchillan använts väldigt mycket vid forskning om det mänskliga örat samt hörseln.

Öronen har även en annan funktion för chinchillan, nämligen för att hålla nere kroppstemperaturen vid värme, stress eller efter att ha sprungit runt en massa. Chinchillorna kan nämligen inte svettas och istället så pumpas blodet ut i de tunna öronen (som då kan bli röda) och kyls av, av den svalare luften.

Här ser man att öronen har blivit röda.
Yuki&Gull.JPG

Ögon

Till skillnad från sin välutvecklade hörsel så har chinchillan inte någon särskilt bra syn. De tar sig framförallt fram genom hörsel samt känsel med sina långa morrhår. Eftersom chinchillan är nattdjur som framförallt är aktiva i skymningen så har de relativt bra mörkerseende, men som sagt inte någon jättebra syn överhuvudtaget. 

Här kan man urskilja den avlånga pupillen på en beige chinchilla med röd/bruna ögon.
20070720 066.2.jpg

Ögonen är stora och runda. Pupillen, som kan vara svår att se då de flesta chinchillor har helt svarta ögon, är inte rund som hos människor utan avlång spaltformad precis som hos katten. Anledningen till att de har samma form som katten beror givetvis inte på att de är släkt med varandra utan det beror på att de båda är aktiva om natten och faktum är att väldigt många nattaktiva djur har avlånga pupiller istället för runda.

Varför nattaktiva djur har avlånga pupiller har forskarna inte kunna bestämma med säkerhet, men några teorier som finns är att
- det ger dem bättre färgseende på natten
- extra bra på att fokusera
- bättre kamouflage

Näsa

Chinchillan har ett väldigt bra luktsinne och känner snabbt om det är något farligt djur eller annat hot i närheten. Det är även med hjälp av luktsinnet som chinchillan identifierar olika människor, om det är ägaren eller någon främmande. Det kan man även märka om man luktar starkt av något, så chinchillan inte kan identifiera ägarens doft, att de då är mer tillbakadragna.


Nosen med de långa morrhåren.

20070318 036.2.JPG

Morrhår

Eftersom chinchillan inte har någon bra syn så använder de sig av bland annat morrhåren för att känna sig fram. Det går att jämföra med en blind man som känner sig fram med en vit pinne.

Tänder

Precis som hos alla gnagare så växer tänderna konstant. Hos chinchillan så mycket som 5,5-6,5 cm per år, det är därför viktigt att de hela tiden får ordentlig mat som gör att de slipar ner tänderna. Tänderns ska dessutom vara orange/gula, skulle de vara vita så är det ett allvarligt problem.

Skelett

Chinchillan har ett väldigt ömtåligt skelett. De har dock väldigt starka bakben som gör att de kan hoppa långt om de behöver. Frambenen däremot är väldigt små och används för att till exempel hålla i mat när de äter.


De små framtassarna underifrån
2008-09-14 005.2.JPG

De kraftiga baktassarna, underifrån
2008-09-14 003.2.JPG

Spillning

Smala hårda bruna bajsploppar, ca 2-3mm i diameter och 5-12mm långa. Hanar har generellt lite längre och smalare ploppar. De ska vara brun-grön-gula och de ska vara hårda och torra. 

Bajsplupparnas färg och form är ett bra sätt att kontrollera chinchillans hälsa. Är de små och väldigt mörka och hårda så kan det tyda på ett antal olika problem tex. tandfel (då kan man även hitta hela bitar av hö i plopparna).

Det går inte att lära chinchillan att bajsa på ett speciellt ställe. Eftersom de är hårda och torra så är det inget problem att enkelt sopa undan dem från hyllor, golvet osv. Varje dag så producerar chinchillan hela 210 bajspluppar!

Inte nog med att de producerar 210 bajspluppar varje dag, de producerar nämligen två olika sorters pluppar också! Chinchillan är nämligen koprofag, vilket betyder att den äter sin egen avföring, det är inte alla pluppar de äter, utan bara de speciella mjuka som de då äter direkt. Detta gör de för att underhålla bakteriefloran i tarmen, samt för att de inte kan ta till sig all näring från de svårsmälta fibrer som de äter direkt. Genom att åka genom mage/tarm en andra gång kan de då ta upp mer näring.


Författare: Susanna Dahlgren
Fotograf: Susanna Dahlgren

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-02-17 15:59 #1 av: Zuzziquie

Så, nu är den publicerad! 

Kan hända att det kommer lite tillägg senare :)

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-02-17 16:52 #2 av: mille09

Fruktansvärt bra skriver!! Bra gjort!

Anmäl
2011-02-17 16:52 #3 av: Rafflan

Verkligen jätte intressant artikel :D

Hade en läskig händelse förut, hittade min chilla hona med lysande röda varma öron, fattade ingenting och ringde veterinären och fick tips att kyla ner dem osv, hon blev snabbt bättre men nästa dag var dem likadana, men då upptäckte jag problemet, jag hade byt till en annan typ av gardiner så solen sken rakt in på hennes favo sovplats i buren, och att ligga och sova i den varma solen var tydligen inge bra, så bytte tillbaka till dem gamla gardinerna så var problemet löst ;)

Anmäl
2011-02-17 23:51 #4 av: Solaika

Så de väger så lite i det vilda.. Min lillkille väger ju bara 440 gram.. fast jag tror att det är för lite för honom ändå.. han är så himla smal ju.. :/

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2011-02-18 13:14 #5 av: Zuzziquie

Kul att ni gillade den :)

#3 Ja, jag hade en chilla en gång i tiden som älskade att ligga och sova i solskenet = hennes öron blav knallröda

#4 Ja, de är betydligt mindre i det vilda och det finns sällskapschillor idag som också är så små, precis som att det finns de som väger över kilot med, men de är ovanligare...

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-02-18 13:30 #6 av: Solaika

#5 Nog e mina killar rätt små rent allmänt.. men jag tror ändå Rasmus är för smal. Kan inte låta bli att oroa mig för den lilla knäppisen.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2011-02-18 16:04 #7 av: Justsmiile

wow, superbra artikel!

jahaa det är därför min hanchilla bajsar så långa och honan avlånga  Cool

japp, man märker att de bajsar mkt... men däremot visste jag inte att de åt av vissa :O

Anmäl
2011-05-21 15:44 #8 av: Cahira

Jättebra text, jag vill dock tillägga att vi i skolan fick lära oss att katters pupiller är smala just för att de är nattaktiva, dvs deras ögon är mycket känsligare för ljus. Så genom att ha smala pupiller kan de dra ihop sig lättare och mer under dagtid än om de hade varit runda.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2011-11-20 20:52 #9 av: Lamina

Faktafreak som jag är vill jag bara påpeka att chinchillor inte alls har världens tätaste päls. Mjuk må den säkert vara, men tätheten (~20000 hårstrån/kvadratcentimeter) är något mindre än bäverns (~23000 hårstrån/kvadratcentimeter) Oskyldig 

I övrigt en fruktansvärt bra artikel. Har nästan lite lust att skaffa mig ett par Chillor, någon gång i framtiden när det finns plats... ^.^

Anmäl
2011-11-20 21:38 #10 av: Zuzziquie

#9 Oj! Väldigt intressant om det där stämmer! Källa?

Chillasidor brukar nämligen väldigt ofta skriva att chinchillor har världens tätaste päls, fasligt intressant om det stämmer som sagt!

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2011-11-20 22:16 #11 av: Lamina

#10 Wikipedia. Vart lite fundersam då jag som långtidspraktikant på Lycksele djurpark fick lära mig att just bävrar har världens tätaste päls, så jag kollade upp det.

Anmäl
2011-11-21 10:19 #12 av: Millchan

Alltid lär man sig nåt nytt! Flört

www.hagbergschinchilla.se
SCAF Utställningskommittémedlem 

Anmäl
2011-12-11 11:24 #13 av: Cahira

#11 Hur många hårstrån har bävern per hårsäck?

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2011-12-13 12:53 #14 av: Zuzziquie

#13 Ja, jag är också lite nyfiken på det! Eller alternativt var du hittat att chinchillan har 20 000 per kvm för det kan jag inte heller hitta? Det står bara att människan har 600 strån / kvm och om man då antar att alla har lika många hårsäckar per kvm (vilket säkert är en alldeles tokig gissning) så skulle chinchillan har ca 40 000 strån/kvm. Samt om du har någon bättre källa än wikipedia :) - Hoppas att det inte låter som om att jag är sur eller liknande för det är jag verkligen inte, tycker tvärtom att det är fasligt intressant om det stämmer eftersom den allmänna bilden är att chinchillan har den tätaste. Men om det stämmer att chillan inte har den tätaste så ändrar jag artikeln och lägger till ett stycke om det, men vill ha ordentligt med källor för det.

När jag googlar runt hittar jag bland annat att chinchillan har

- Världens mjukaste och lättaste päls (vilket inte säger så mycket i sammanhanget)

- 60-70 strån / hårsäck, 80-100 / hårsäck står det på andra ställen

- att de har mer päls mer kvm än något annat landlevande djur (räknas bävern som icke landlevande kanske?)

- "Chinchillas have the highest fur density of any land mammal!"

- "Many hairs (50–75) emerge together from a single skinpore. Wool hairs, 5–11 mm in diameter, are grouped in 2 lateralclusters. A single guard hair, 10–15 mm in diameter, is located atcenter of each cluster. Vibrissae are abundant, strong, long (100–130 mm), and emerge from single follicles (Wilcox 1950)"
(har inte riktigt med chinchilla/bäver frågan att göra, men intressant iallafall :) Kommer från artikeln "Chinchilla Laniger." av Spotorno, Zuleta, Valladares, Deane & Jiménez 

- "In fact, they have the highest fur density of any land animal with more than 20,000 hairs per square cm"


Men okej, har efter visst googlande blivit överbevisad om att chinchillan inte har tätast ;)

Bävern har tätare ja, för att inte tala som havsuttern som tydligen har världens tätaste päls med hela 100 000-150 000 strån/kvm! Dock, om man skriver tätast landlevande så stämmer det fortfarande då både utter och bäver även om de kan vara uppe på land tydligen inte klassas som landlevande djur.

Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2013-07-19 23:04 #15 av: Grodan

Jag gillar den här artikeln. Har den någon källhänvisning?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-07-20 12:50 #16 av: Zuzziquie

Tack!

Nu var det längesen jag skrev den här (kan snart vara läge för en uppfräschning).. Men faktan kommer framförallt från ett gäng med forskningsrapporter om chinchillor som jag har sparade på datorn. 

Bla: 

Spotorno, A. E., et al. 2004. Chinchilla laniger.

Jimenez, J. E. 1990. Bases biologicas para la conservacion y manejo de la chinchilla chilena silvestre: proyecto conservacion de la chinchilla chilena (Chinchilla lanigera).


Därutöver så hade jag läst runt på jag vet inte hur många sidor. Bland annat: (tips om man vill läsa mer om chinchillan) 

http://www.lafebervet.com/small-mammal-medicine/chinchillas/basic-information-sheet-2/ 

http://chinformation.com/chinfo.html 

http://www.chinchillachronicles.com/chinchilla_examination.html 

http://www.merckmanuals.com/vet/exotic_and_laboratory_animals/rodents/chinchillas.html 

http://www.cachins.org/download/VitalSigns.pdf 

http://chincare.com/ 


Vänliga hälsningar Susanna
Värd på Chinchilla iFokus
Lavender Chinchilla - Reg. uppfödare av Chinchillor

Anmäl
2013-07-20 13:45 #17 av: Grodan

#16 Tusen tack! Superbra länkar där! Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-09-20 23:57 #18 av: riakunai

Jättebra artikel! Lärde mig en hel del. Men jag är lite orolig för mina grabbar. Deras tassar är nästan alltid sandiga eftersom de släpar med sig sand från badet och sprider ut i hela buren, så de går ju på det sen. Kan det vara farligt för tassarna? Är även lite fundersam över att de har mörka tår. Har sett andra som har det men är det normalt?

Och en sista fråga! Vad ska man väga dem med? en brevvåg?

Anmäl
2013-09-21 08:50 #19 av: Vagelöschinchilla

Jag använder denna vågen ;)

http://m.clasohlson.com/se/Köksvåg-Coline/34-2040

Mvh

Anmäl
2013-09-21 13:01 #20 av: riakunai

Nice :) Tack för tipset

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.